SLUČAJ "TRGOVSKA GORA"

Košarac: Opstrukcija ministrice Turković

On očekuje da će se ministrica Turković odazvati njegovom pozivu na razgovor ukoliko ima kakvih nedoumica

Staša Košarac. Fena

Avaz.ba / Fena

9.7.2020

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je novinarima da je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, na sjednici Kolegija, ponovno, „iz neobjašnjivih razloga“, potencirala da formiranje ekspertnog tima vezanog za problem Trgovske gore ne bude na dnevnom redu Vijeća ministara BiH.

Košarac je novinarima kazao da ne razumije postupanje ministrice Turković u ovom slučaju i napomenuo da je Ministarstvo vanjske trgovine dobilo sva nadležna pozitivna mišljenja i od Ministarstva finansija, Ureda za zakonodavstvo, potrebnu entitetsku i svaku drugu saglasnost svih agencija na zajedničkom nivou.


- Cijeneći složenost problema i potrebu da svi zajedno damo doprinos zaštiti zdravlja ljudi i životne sredine, jednako u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, u ovom konktretnom slučaju u dolini rijeke Une, nisam želio politizirati taj stav iako nisam odustao od razmišljanja 'da ima i takve vrste razmišljanja' - rekao je Košarac.

On ističe da je od ministrice Turković zatražio da u narednim danima, ako ona ima kakvih nedoumica, bude održan radni sastanak radi prevazilaženja eventualnog nesporazuma jer, kako  dodaje, u prijedlogu odluke za ekspertni tim su potpuno artikulirani svi neophodni stavovi i zaključci Vijeća ministara, pa nema potrebe za opstrukcijom.


Životna sredina je važnija od bilo kakvih prepreka, rekao je također Košarac i napomenuo da je kolege iz Vijeća ministara pozvao da ovu vrstu rasprave riješe na adekvatan način „kako bismo bili u potrebnom ritmu“ i zaštitili zdravlje više od 250.000 ljudi.

On očekuje da će se ministrica Turković odazvati njegovom pozivu na razgovor ukoliko ima kakvih nedoumica, kako bi formiranje ekspertnog tima ipak došlo na dnevni red Vijeća ministara BiH.


Sjednica Vijeća ministara BiH danas nije održana. Oficijelno je započela, ali je prekinuta jer nije usvojen predloženi dnevni red.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.