KANTONALNA VLADA

Tim ljekara iz Sarajeva ide u Sandžak

Pilav je potcrtala da broj novozaraženih u Kantonu nije jako povećan

Nenadić: Izvršiti raspored do sada neraspoređene medicinske opreme. Arhiv

Avaz.ba

9.7.2020

Vlada Kantona Sarajevo primila je Informaciju o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu, kao i Naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS od 4. jula ove godine, kojom su propisane nove mjere i preporuke, saopćeno je iz Vlade KS.

Premijer KS Mario Nenadić je ovim povodom naveo kako je potrebno da svi resori Vlade KS, u domenu svojih nadležnosti i odgovornosti, podsjete odgovorne rukovodioce u institucijama na koje se Naredba odnosi o obavezi pridržavanja mjera.

Preuzeti odgovornost

- Posebno se traži od direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kao i direktora javnih preduzeća, predškolskih ustanova, te ustanova socijalne zaštite, prije svega gerontoloških ustanova, privatnih i javnih, da preuzmu svoj dio odgovornosti.

Upućuje se također Krizni štab Ministarstva zdravstva da sa Štabom Civilne zaštite KS napravi pregled stanja zaliha medicinske i zaštitne opreme, kao i da napravi plan neophodnih šestomjesečnih nabavki.

Očekuje se i da Krizni štab u suradnji sa nadležnim zdravstvenim ustanovama izvrši raspored do sada neraspoređene medicinske opreme a prema planu koji će predložiti zdravstvene ustanove i Krizni štab - istakao je Nenadić.

Premijer je ukazao i na važnost blagovremenog i kontinuiranog informisanja javnosti o epidemiološkoj situaciji i propisanim mjerama i naredbama.

Zaključak je i da treba djelovati preventivno, te iz tih razloga blagovremeno pripremiti plan neophodnih radova radi osposobljavanja izolatorija u prostoru Opće bolnice, koji je odlukom Vlade FBiH dodijeljen Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Pilav: Nemamo značajnijih žarišta. Arhiv

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav je potcrtala "da broj novozaraženih u Kantonu Sarajevo nije jako povećan, te da korespondira sa zemljama u regionu".

Okupljanja u zatvorenom prostoru, posebno porodična, za vrijeme slavlja i sličnih povoda vodeći su uzroci širenja zaraze, zbog čega je posljednjom Naredbom Kriznog štaba i donesena jedna od mjera koja se tiče ograničenja broja osoba unutar zatvorenog prostora.

Najveći broj oboljelih u Kantonu je starosne dobi od 36 do 45 godina.

- Kontakti se redovno prate, epidemiološke službe rade, srećom nemamo značajnijih žarišta kao u drugim zemljama. Uglavnom se radi o cirkulaciji virusa pri porodičnim okupljanjima. Koliko će se virus širiti zavisi od poštivanja mjera - naglasila je profesorica Pilav.

Mnogo uvezenih slučajeva

Podsjetila je i da je naloženo svim poslovnim subjektima, javnim ustanovama i preduzećima u kantonu da donesu i usvoje krizne planove pripravnosti, koji sadrže set svih higijensko-epidemioloških i preventivnih mjera, za što se Zavod za javno zdravstvo stavio na raspolaganje u smislu davanja instrukcija.

Navela je i da postoji mnogo tzv. uvezenih slučajeva zaraze iz susjednih zemalja, zbog čega je, između ostalog, preporučeno stanovništvu da svede na najmanju moguću mjeru putovanja u susjedne zemlje, ali i u dijelove Bosne i Hercegovine ugrožene zarazom koronavirusom.

Profesorica Pilav je najavila i da će dva člana Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS biti dio tima ljekara iz Sarajeva koji će otputovati u Sandžak radi pružanja pomoći ovom ugroženom području u borbi protiv koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.