UGLEDNI HISTORIČAR

Kamberović: Negiranje genocida kao "nacionalna zadaća"

Naučna historiografija bi trebala biti otporna ne samo na političku zloupotrebu nego i na emocionalan odnos prema prošlosti, smatra Kamberović

Avaz.ba / Fena

Husnija Kamberović

Foto: Avaz


Mnogi historičari u Srbiji negiraju genocid u Srebrenici i to shvataju kao nacionalnu zadaću, ocijenio je u razgovoru za Fenu profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Husnija Kamberović.

- Naučna historiografija bi trebala biti otporna ne samo na političku zloupotrebu nego i na emocionalan odnos prema prošlosti, ali svjedočimo da, kada je u pitanju Srebrenica, većina knjiga potpada ili pod jedan ili pod drugi uticaj - kazao je on.

Međutim, naglasio je, ima i djela koja racionalno pokušavaju pokazati šta se to stvarno desilo u julu 1995. godine.

- Izdvojio bih knjigu „Srebrenica. Od poricanja do priznanja“, koju je još 2005. objavio Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i u kojoj je prikazan kontekst počinjenog genocida u Srebrenici. Ali, u historiografiji u Srbiji je nastalo više knjiga u kojima se iz revizionističke perspektive pokušava negirati zločin genocida. Takve su, na primjer, „Istorija Republike Srpske“, ili biografija Ratka Mladića, u kojima se negira postojanje plana za uništenje Srebrenice, a odgovornost se prebacuje ili na Vladu u Sarajevu ili na međunarodnu zajednicu - rekao je Kamberović.

  • Kamberović: Izdvojio bih knjigu „Srebrenica. Od poricanja do priznanja“

    Kamberović: Izdvojio bih knjigu „Srebrenica. Od poricanja do priznanja“

    Foto: Avaz


Ocijenio je da je historičarka Merisa Karović-Babić u jednom nedavno objavljenom radu napravila odličan pregled te literature, "iz čega se vidi da još uvijek mnogi historičari u Srbiji negiraju genocid u Srebrenici i to shvataju kao nacionalnu zadaću".

- S druge strane, naravno da je nužno događaje u Srebrenici sredinom jula 1995. objasniti i širim političkim i vojnim kontekstom, ali se čini da su za takvo što spremni inozemni, a ne domaći historičari - zaključio je prof. Kamberović.

Više o temi Srebrenica

MOJIH 25 GODINA SJEĆANJA
Dođi mi u Srebrenicu...
NA VRH

Podijeli članak na