BH TELECOM – ZA BH TURIZAM

Skakavac - tako blizu, a tako visoko

Na ovom području konstatirano je oko 1.500 viših biljaka

Piše: L. Karahmet-Pujagić/Avaz.ba

12.7.2020

Skakavac - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Spomenik prirode Skakavac obuhvata područje oko vodopada Skakavac, koji se nalazi oko 13 kilometara sjeverno od centra Sarajeva. Slap visok 98 metara, koji pada niz okomitu krečnjačku stijenu, čini vodopad Skakavac dramatičnim prizorom. Posebno zimi, kada slap Skakavca okuje led, stvarajući spektakularne oblike.

Izvor toka Skakavca nalazi se samo nekoliko stotina metara od mjesta s kojeg pada vodopad, a upravo su oko izvorišta postavljeni stolovi i stolice za piknik.


Fascinantan pogled


Lijevo od puta koji vodi prema izvorištu nalazi se dobro označena staza kojom se ide ka vodopadu, a samo nekoliko stotina metara od početka staze smješten je i prvi vidikovac s kojeg se pruža pogled na vodopad. Ukoliko nastave pješačiti ovom stazom još dvadesetak minuta, posjetioci će za svoj trud biti obilato nagrađeni, jer će stići do samog podnožja vodopada, odakle se pruža zaista fascinantan pogled na slap Skakavca.

Usljed relativno izražene heterogenosti u smislu geološke podloge, tipova zemljišta, reljefa, hidrografske mreže te drugih faktora, područje Spomenika prirode Skakavac odlikuje se visokim stepenom biološke raznolikosti.

Na ovom području konstatirano je oko 1.500 viših biljaka, kao i visok procent vrsta endemičnog karaktera. Navedeno je oko 100 vrsta dinarskog, 120 balkanskog, te 40 vrsta jugoistočnoevropskog rasprostranjenja. Također je potvrđeno prisustvo niza interesantnih i rijetkih vrsta biljaka koje imaju značajnu ekološku, fitocenološku i biljnogeografsku dijagnostičku vrijednost. Područjem dominiraju smrčevo-jelove šume i bukovo-jelove šume sa smrčom.


Ugrožene ptice


Šire područje vodopada Skakavac je vrlo bogato medicinskom i medonosnom florom te se na ovom prostoru nalazi nekoliko stotina ljekovitih, aromatičnih i vitaminskih biljaka. Područje karakterizira i veliko bogatstvo vrsta gljiva, među kojima su većinom jestive i ljekovite vrste poput martovke, đurđevače, smrčka, lisičarke, sunčanice, bukovače, vrgnja i drugih.

Osim bogatstva flore, Spomenik prirode Skakavac se odlikuje izuzetnom faunističkom raznovrsnošću. Neke od glavnih vrsta koje obitavaju na ovom prostoru su srna, divlja svinja, medvjed, zec, lještarka, vuk, lisica, divlja mačka, jazavac, kuna, te brojne vrste ptica od kojih pojedine, na osnovu prijedloga Crvene liste ugroženih ptica Bosne i Hercegovine, ulaze u kategoriju ugroženih vrsta.

Područje je i s hidrološkog aspekta vrlo specifično po brojnim izvorima, potocima, rječicama i ponorima.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.

Planinarenje i brdski biciklizam


U granici obuhvaćenog teritorija nema vrijednih objekata graditeljske baštine i kulturno-historijskih spomenika osim nišana na lokalitetu Voluj do i nalazišta stećaka koje je otkriveno krajem 2008. godine. Stećci su pronađeni na lokalitetu Babin potok i datiraju iz 13. i 14. stoljeća. Treba naglasiti da područje Skakavca pruža izvanredne uvjete za planinarenje, brdski biciklizam i razne vrste ekstremnih sportova. Opremljeno je planinskim mobilijarom za boravak u prirodi, odmor i relaksaciju cijele porodice. Zavisno od stepena zaštite, utvrđene su tri zaštitne zone. Prva zaštitna zona obuhvata 460,80, druga 616,90, a treća 353 hektara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.