NE ODUSTAJU OD ZAHTJEVA

Rudari Mramora i Šikulja nastavljaju štrajk

Rudari nadljudskim naporima daju proizvodnju od dva miliona tona uglja na godišnjem nivou, a to je šest hiljada tona dnevno, naglašava Tokić

Piše: Avaz.ba / Fena

Rudari su ogorčeni

Foto: Ilustracija


 Rudari rudnika Mramor i Šikulje nastavljaju štrajk zbog neisplaćene junske plaće te poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva.

- Stanje se i dalje ne mijenja i još nije riješeno pitanje hoće li doći do isplate plaća. Radimo zajedno s Elektroprivredom na rješenju ovog problema, ali je stanje i dalje takvo da rudari rudnika Mramor i Šikulje ostaju pri svojim zahtjevima da im se isplati plaća.

Bez toga oni neće pristati na nastavak proizvodnje - izjavio je Feni predsjednik Sindikata radnika Rudnika Kreka Zuhdija Tokić.

On kaže da su rudari ogorčeni i traže da im se kaže koji dan u mjesecu mogu očekivati isplate plaća.

- Ti ljudi imaju svoje porodice i obaveze prema državi, imaju kredite. Jutros sam bio na sastanku s našom Upravom i nije nam jasno kako je moguće da svi budžetski korisnici imaju redovne plaće i regrese, a rudari su dovedeni u ovakvu situaciju da nemaju plaća.

U vrijeme „korone“ kada je najteže bilo mi smo radili u stopostotinim kapacitetima, iako smo znali da ne možemo ispuniti sve zaštitne mjere - naveo je Tokić.

  • Tokić:  Potrebno strateško rješenje

    Tokić: Potrebno strateško rješenje

    Foto: Fena


Prosječna plaća rudara Rudnika Kreka je 1.100 KM, a metod rada u ovom rudniku je, kako ističe, star oko stotinu godina. U ovaj rudnik, koji je najveći u Federaciji Bosne i Hercegovine i od kojeg ovisi energetski sektor u BiH te proizvodnja električne energije, trebalo bi investirati oko 158 milona KM.

- Međutim, u rudnike Kreka nije investirano skoro ništa. S druge strane, rudari svojim nadljudskim naporima daju proizvodnju od dva miliona tona uglja na godišnjem nivou, a to je šest hiljada tona dnevno - naglašava Tokić.

Dodaje također da Rudnik Kreka zapošljava oko 3.300 radnika, potreba za proizvodnim radnicima i dalje postoji te ovaj rudnik ne može više smanjivati broj uposlenih.

- Nama treba strateško rješenje, a to je restruktuiranje Rudnika Kreka. Osnovni uslov je kakvu Kreku žele vlasnici, odnosno Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH - smatra Tokić.

Rudari se nadaju da će ipak doći do nastavka proizvodnje te da će već danas, kako je rekao, Vlada FBiH riješiti problem isplate plaća.

NA VRH

Komentari