KANTON SARAJEVO

Premijer Nenadić primio predstavnike zanatlija sa Baščaršije

Pad turizma direktno se reflektirao na ovu djelatnost zbog čega bi mnogi uskoro mogli zatvoriti radnje

Vlada će razmotriti predložene modele podrške. Vlada KS

Avaz.ba

17.7.2020

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić primio je predstavnike zanatlijsko-obrtničkih radnji sa područja Stari Grad Nasira Jabučara, Seniju Dizdarević i Izeta Ždralovića.

Teme razgovora bile su problemi u kojima se našao ovaj segment privrede usljed globalne pandemije koronavirusa, kao i modeli podrške Kantona ovoj djelatnosti, saopćeno je iz Vlade KS.

Pad turizma direktno se reflektirao na ovu djelatnost, zbog čega bi mnogi vlasnici starogradskih zanatlijsko-obrtničkih radnji, prema riječima Jabučara, uskoro mogli zatvoriti radnje, a Sarajevo ostati bez značajnog dijela kulturno-historijske baštine.

Predstavnici zanatlija zamolili su premijera Nenadića da Vlada razmotri mogućnost preusmjeravanja podsticajnih sredstava za stare zanate na području Kantona Sarajevo za subvencioniranje kirija i režijskih troškova svim obrtnicima.

Obrtnici očekuju podršku. Arhiv

Također su zatražili od premijera Nenadića i Vlade Kantona da ponovo intervenišu prema Vladi FBiH radi uplate sredstava MMF-a za Kanton Sarajevo, kako bi se uposlenima u privredi konačno mogle uplatiti plaće za april i maj tekuće godine.

Ovim povodom su pripremili i pismeni zahtjev premijeru i resornim ministrima.

Premijer Nenadić je detaljno upoznao goste sa aktivnostima koje Vlada poduzima u cilju ublažavanja posljedica pandemije u Kantonu Sarajevo, te je istakao kako će razmotriti predložene modele podrške u saradnji sa resornim ministrima.

Posebno je naglasio da će Vlada KS ponovo urgirati prema Vladi FBiH u cilju isplate sredstava od MMF-a, zbog konstantnih i opravdanih zahtjeva od strane privrednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.