BH TELECOM – ZA BH TURIZAM

Trebinje - grad sunca, kamenja i vina

Izgrađen u mediteranskom stilu kojim dominiraju stara austrijska zdanja i gorostasni platani stari više od vijeka

Trebinje: Spada u najsunčanije gradove na Balkanu. Avaz.ba

Piše: L. K. P.

19.7.2020

Za Trebinje, koje se nalazi na samom jugu Hercegovine, na obalama rijeke Trebišnjice, podno planine Leotar, kažu da je grad sunca, kamena i vina. Urbana legenda kaže da pravog Trebinjca možete da prepoznate ukoliko vam tačno odgovori na pitanje: „Koliko se platana nalazi u centru grada?”

Trebinjski vinogradari poznati su po proizvodnji vrhunskih vina. Pili su ih i na habzburškom dvoru u Beču, o čemu govore srednjovjekovni zapisi, a prvi kontingent izvezen je 1883. godine preko Trsta u Evropu.



Okružen brdima

Iako centar grada nije veliki, bit će vam potrebno vremena da turistički istražite bogatstvo kulturno-historijskih znamenitosti, vjerskih objekata i novih atrakcija poput kuće na čijem prozoru i kapiji su se snimale scene iz serije „Ranjeni orao”, odnosno dogodovštine popularne Anđelke Bojanić, koju je glumila Sloboda Mićalović.

Centar grada je izgrađen u mediteranskom stilu kojim dominiraju stara austrijska zdanja i gorostasni platani stari više od vijeka. Stari grad (Kastel) smješten je na desnoj obali Trebišnjice, prepun je malih ugostiteljskih objekata, prodavnica suvenira.

Ovaj grad prostire se na 845 kvadratnih kilometara i, iako bi se moglo reći da spada u manje gradove, kada se s hercegovačkih brda spuštate prema njemu, pogledom ga ne možete zahvatiti.

Prostire se na 845 kvadratnih kilometara. Avaz.ba

Pogotovo ako u Trebinje stignete tokom noći, pa vas iznenadi koliko grad sija u mraku, okružen brdima. Zovu ga i grad sunca, kao i grad platana. Prvi naziv je dobio zbog činjenice da spada u najsunčanije gradove na Balkanu i ima oko 260 sunčanih dana u godini, što je dovoljno dobar razlog da ga posjetite.

Ugodna hladovina

Drugi naziv, grad platana, Trebinje duguje decenijama starim stablima platana u centru grada. Ako dolazite u Trebinje, obavezno popijte kafu u nekom od kafića ispod platana, pogotovo ako se nađete tamo tokom ljetnih mjeseci, jer krošnje ovog drveća prave najugodniju hladovinu koju možete zamisliti.

Pod platanima, na Trgu slobode, svakog jutra je otvorena zelena pijaca, na kojoj možete kupiti raznovrsno voće i povrće, maslinovo ulje, lavandu, a po povoljnim cijenama. U slučaju da niste mušterija, ali ste za "čašicu" razgovora, ovdje ćete i to naći. Hercegovci, iako odrasli na tvrdom kamenu, veoma su ljubazni, topli i dobri domaćini.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.

Tradicionalna kuhinja

Hercegovina i Trebinje obiluju i raznovrsnom tradicionalnom kuhinjom, pa zato morate probati prijesnac, lojanicu, cicvaru s medom, jareće pečenje i kuhanu jaretinu, seljačku čorbu, čorbu od koprive, ali i ribu. Kada krenete iz Trebinja i kada se popnete na brda iznad grada, ne zaboravite se okrenuti da još jednom pogledate grad sunca. Tada ćete shvatiti da želite doći ponovo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.