SJEDNICA DOMA NARODA

Budžet BiH: Usvajanje ili novo uslovljavanje

Delegat Bariša Čolak (HDZ) rekao je da bi bilo dobro da Prijedlog zakona o budžetu u ovom domu bude razmatran po istom postupku kako ga je razmatrao i Predstavnički dom

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

21.7.2020

Pred delegatima Doma naroda Parlamenta BiH na sjednici koja je počela u Sarajevu nalazi se Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, a nakon što je prošle sjednice usvojen u Predstavničkom domu.

Prijedlog državnog budžeta uvršten je naknadno na dnevni red sjednice, a predloženo je da se delegati o njemu izjašnjavaju po hitnom postupku za razliku od skraćene procedure koju je imao pred zastupnicima Predstavničkog doma.

Iako je bilo upitno da li će delegati iz Kluba Hrvata, tačnije četiri delegata iz HDZ-a, prisustvovati sjednici nakon što je njihov stranački lider i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović zaražen koronavirusom, čini se da to na kraju neće biti upitno jer je Čović jučer prenio ovlasti na šeficu Kluba Lidiju Bradaru.

Delegat Bariša Čolak (HDZ) rekao je da bi bilo dobro da Prijedlog zakona o budžetu u ovom domu bude razmatran po istom postupku kako ga je razmatrao i Predstavnički dom, te da je moguće da danas budu održane dvije sjednice Doma naroda.


Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Arhiv

- O tome kako ćemo se izjašnjavati dogovorit ćemo se najkasnije ujutru na našem Klubu. Vidjet ćemo šta će odlučiti Dom naroda i kako će se budžet razmatrati, da li po hitnom ili skraćenom postupku - izjavio je Čolak. 

Bitnost što hitnijeg usvajanja budžeta leži i u činjenici da je potrebno osigurati 4,2 miliona KM iz državnog budžeta Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za održavanje lokalnih izbora koji su planirani u novembru ove godine.

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

Dom naroda bi danas trebao razmatrati i Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2019. godinu, Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2019. godinu, kao i više revizorskih izvještaja o finansijskoj revizji institucija BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.