REAKCIJE

Gavrankapetanović odgovorio KCUS-u i Vladi KS: Dajte nam Kliniku za vaskularnu hirurgiju i sutra ćemo primiti 50 zaraženih

Iz Opće bolnice napominju da su tu da riješe sve probleme koje ima KCUS i da ih potpuno rasterete jer u situaciji s krizom ne smije biti panike

Gavrankapetanović: Obaveza je pomoći kolegama. Avaz

Piše: M. Aš. - A. J. / Avaz.ba

23.7.2020

Nakon što je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, na čelu s generalnom direktoricom prof.dr. Sebijom Izetbegović, uputio zahtjev premijeru Vlade KS Mariju Nenadiću i ministru zdravstva KS Rusmiru Mesihoviću za formiranjem prostora u Općoj bolnici prim.dr. "Abdulah Nakaš" za prijem pacijenata oboljelih od koronavirusa, o zahtjevu se očitovao i v. d. direktora Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović.

Podsjećamo da se u dopisu KCUS-a se traži formiranje hitnog prostora s najmanje 35 do 50 kreveta, a istaknuto je da je popunjenost Opće bolnice mala, svega 50 posto.

Gavrankapetanović je naveo kako u Općoj bolnici smatraju kako je dužnost i obaveza da stanu uz kolege i s njima podijele sve što imaju, a sve za dobrobit pacijenata.

- Potrebno je da Vlada KS u toku dana stavi na raspolaganje Općoj bolnici prostor Klinike za vaskularnu hirurgiju, koju ćemo mi već sutra staviti u funkciju, i stvoriti uslove za zbrinjavanje 50 pacijenata koji budu trebali medicinsku pomoć. Ova klinika je nažalost već tri godine zaključana i ne koristi se, iako raspolaže sa tri potpuno opremljene operacione sale koje ćemo mi odmah staviti u funkciju i obezbijediti uslove za zbrinjavanje 50 pacijenata - navodi se u dopisu Gavrankapetanovića.


Dopis koji je uputio Gavrankapetanović. Faksimil

Dalje napominje da se obavezuju da će upotpunosti preuzeti brigu za 50 pacijenata te da im se u toku dana osigura hitan prijem medicinskih sestara.


- U tu svrhu je potrebno da nam da nam obezbijedite da se za vrijeme epidemije sa KCUS-a prebaci i šest infektologa u Opću bolnicu s obzirom na to da Opća bolnica ne posjeduje infektivni odjel - navodi se, između ostalog, u odgovoru Gavrankapetanovića Vladi KS.


Napominju da su tu da riješe sve probleme koje ima KCUS i da ih potpuno rasterete jer u situaciji s krizom ne smije biti panike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.