OBJAVLJEN JAVNI POZIV

Policijski komesar Nusret Selimović kupuje maske za 100.000 maraka

Uprava policije KS, na čijem je čelu Selimović, zasebna je budžetska jedinica u odnosu na MUP KS

Policija KS: U aprilu dijelili maske sad ih kupuju. MUP KS

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

27.7.2020

Nusret Selimović, policijski komesar Kantona Sarajevo raspisao je javni poziv za nabavku jednokratne troslojne zaštitne maske za potrebe Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova, a za ovaj posao, iz budžeta KS bit će izdvojeno čak 100.000 maraka bez PDV-a, saznaje „Avaz“

Brojne donacije

S uračunatim PDV-om, za nabavku maski, koje mjesecima u jeku pandemije koronavirusa stižu kao donacije raznim institucijama iz mnogih država, bit će tako potrošeno blizu 120.000 KM narodnog novca.

U pozivu je navedeno da je za postupak predmetne javne nabavke predviđeno potpisivanje Okvirnog sporazuma sa jednim dobavljačem, na period od 12 mjeseci, ali nije naveden ukupan broj maski koje se kupuje za 1.300 službenika, koliko ima u Upravi.


Faksimil o nabavci maski objavljen 30.juna. Avaz

Uprava policije zasebna je budžetska jedinica u odnosu na MUP KS i samostalno donosi odluke o postupku nabavki. No, kako saznajemo, bez obzira na tu činjenicu, u MUP KS nisu upoznati s nabavkom maski, pogotovo da će biti plaćeno više od 100.000 KM iz budžeta.

Selimović: Bez komentara. Avaz

Kontaktirali smo jučer u Selimovića, kako bi nam pojasnio čemu tolika potreba za maskama, s obzirom da Upravi policije već ima određeni broj, kao i zaštitne vizire, ali nije odgovorio na naše poruke.

S druge strane, iz MUP KS nam je nezvanično rečeno da se mogla tražiti donacija, prije nego se odlučilo za nabavku ove opreme. Da stvar bude indikativnija, Uprava policije je u aprilu maske dijelila građanima.

U aprilu dijelili

Osim toga, prvi policajac Kantona Sarajevo Selimović prije mjesec je prijavljen Tužilaštvu KS zbog, kako je navedeno u prijavi kršenja Zakona o javnim nabavkama.

U prijavi uposlenici MUP-a naveli su navodno favoriziranje određenih, kako navode, „prijateljskih firmi“ komesara Selimovića koje pobjeđuju na tenderima.


Povećan broj zaraženih policajaca

U Ministarstvu unutrašnjih poslova - Upravi policije Kantona Sarajevo povećan je broj zaraženih policijskih službenika, nezvanično nam je rečeno.

Radi se za sada oko o 15 uposlenika MUP KS- Uprave policije, koji su oboljeli od COVID 19 u proteklih 20 dana.

Kako se javljaju novi slučajevi, tako se osobe koje su imale kontakte s zaraženima šalju u samoizolaciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.