PREDSTAVNIČKI DOM FBIH

Milićević: Mali smo i ekonomski oporavak će ići sporo

Na osnovu podataka do 27. jula na subvencije je potrošeno oko 82,4 miliona KM za subvencije, kazala je Milićević

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević. PrintScreen

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

28.7.2020

Nakon kratkih uvodnih izlaganja predstavnika Vlade FBiH u vezi s Informacijom o posljedicama djelovanja epidemije konronavirusa na privredu nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Zastupnicima obratila se i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević kazala je da se na Vladi FBiH pripremaju druge faze za ublažavanje ekonomskih posljedica koronavirusa.  

- Mali smo i oporavak će ići sporo. Na osnovu podataka do 27. jula na subvencije je potrošeno oko 82,4 miliona KM. Vlada je isplatila te subvencije i to je uspješno okončano. To je urađeno zaključno sa četvrtim mjesecom ove godine, ispred nas su isplate za 5 i 6 mjesece. Vidimo da se smanjuje broj i prijavljenih za subvencije. To znači da ima manje kompanija koje imaju pad prihoda viši od 20 posto – pojasnila je Milićević.  

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević. PrintScreen

Dodala je da naplata poreza bilježi pozitivan trend. 

- Na tržištu rada veliki broj ljudi je ostao bez posla i sve se to odrzilo na naplatu poreza. Mjerama Vlade FBiH produžena je mogućnost subvencioniranja. Čime je u većoj mjeri zaustavljen veći pad zaposlenosti. U petom mjesecu naplata doprinosa za PIO manja je za 3,6 posto. Zabilježen je oporavak tržišta rada u junu mjesecu - pojasnila je Milićević. 

Prema njenim riječima, ovakvi podaci impliciraju blagi oporavak. 

- Evidentan je pad doprinosa za zdravstveno osiguranje od 4 posto. Čeka nas druga i treća faza korona zakona. U junu djelimično su zaustavljeni negativni trendovi, a uspostavljen je i garancijski fond za finansiranje preduzeća. U pripremi je faza kreditno-garancijskih programa za privrednike. Tendencija stabiliziranja i rasta zaposlenosti su prvi efekti, a pouzdanu informaciju možemo imati nakon sagledavanja šire slike i makroekonomskih pokazatelja. Mislim da ćemo se uspjeti zadržati na padu od 2,5 posto BDP-a - istakla je Milićević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.