KOMENTAR DANA

Dogovor kuću gradi

Funkcioniranje Bosne i Hercegovine kao države vitalni je interes građana i pripadnika svih konstitutivnih naroda i ostalih

Tarik Lazović. Avaz

Piše: Tarik LAZOVIĆ

30.7.2020

Višemjesečna saga o budžetu i lokalnim izborima okončana je jučer usvajanjem jedinstvenog teksta u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Teškom mukom stavovi ključnih političkih stranaka i predstavnika naroda i građana usaglašeni su, čime je deblokiran ključni dokument za funkcioniranje države.

Koliko kod kompromis koji je doveo do ove odluke bio, možda, nepravedan, važnost donošenja budžeta i raspisivanja izbora su prevagnuli. I dobro je da je tako.

Jer funkcioniranje Bosne i Hercegovine kao države vitalni je interes građana i pripadnika svih konstitutivnih naroda i ostalih. Blokade i zastoji odgovaraju samo onima koji ne žele dobro ovoj zemlji.

Nikada iz vida ne treba izgubiti činjenicu da je trenutno unutrašnje uređenje Bosne i Hercegovine, a koje više od svega ima mehanizama blokade i opstrukcije, rezultat daleko težih i mučnijih mirovnih pregovora u Dejtonu.

Proces uspostavljanja povjerenja, integracije i izgradnje nacije i države nije sam osjetljiv i spor u BiH. To je jedno od najtežih političkih pitanja i za svjetske sile koje pokušavaju rješavati najveće svjetske krize. Mnogo je lakše zamutiti vodu nego je sačuvati bistrom i čistom.

Teško je očekivati, iako se istinski patrioti i svi oni koji vole ovu zemlju tome nadaju, da će BiH u takvim uvjetima u nekoj skoroj budućnosti ići krupnim i brzim koracima naprijed. Nije realno očekivati da neće biti loših rješenja, pogrešnih odluka i truhlih kompromisa, ali funkcioniranje države, onaj naporni, svakodnevni trud i borba da se savladavaju izazovi nemaju alternativu i, što je najvažnije, garancija su da će ova generacija živjeti u relativnom miru i stabilnosti.

Neće možda uživati u nekom velikom prosperitetu i blagostanju, ali to je sasvim dovoljan i čvrst temelj da neke buduće generacije, kada za to budu imale uvjete, snagu i energiju, dejtonsku košulju zamijene nekim udobnijim ustavnim okvirom, u kojem će građani i država moći laganije ići naprijed.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.