NEIZVJESNOST

Krivić: Tri scenarija za početak školske godine

Konačna odluka o modalitetu ponovnog otvaranja škola zavisit će od razvoja epidemiološke situacije i bit će poznata dvije sedmice prije 1. septembra, kaže Krivić

Vlast spremila tri modela za početak školske godine. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

3.8.2020

Roditelji u Kantonu Sarajevo zabrinuti su s obzirom na neizvjesnost u vezi s početkom nove školske godine. Spominju se tri scenarija. Prvi je da djeca normalno sjednu u školske klupe, drugi je da se školovanje nastavi online i treći scenarij je da samo dio djece krene u školske klupe, a da dio nastavi online nastavu. 


Prvo polugodište

Ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Anis Krivić za „Avaz“ je kazao da se aktivno prati epidemiološka situacija i koordinira proces za pripremu i organizaciju nastave u prvom polugodištu 2020./2021. godine.

- Kao obrazovna vlast u KS koja je nadležna za sve nivoe obrazovanja, započeli smo aktivnosti pripreme planova za ponovno otvaranje škola. Radi se razrada specifičnih scenarija u skladu s razvojem epidemiološke situacije i iskustvima ostalih država, a konačna odluka o ponovnom otvaranju škola, kao i modalitet ponovnog otvaranja zavisit će od razvoja epidemiološke situacije i bit će poznata dvije sedmice prije 1. septembra 2020. godine - pojasnio je Krivić.

Dodao je da, kada je riječ o modelima nastave koje bi se mogli primijeniti u septembru, timovi i radne grupe pripremaju tri moguća modela.

Krivić: Problema je mnogo. Arhiv

- Primjena određenog modela zavisi isključivo od epidemiološke situacije i mišljenja nadležnih epidemioloških službi. Ukoliko epidemiološka slika bude povoljna, pripremamo model za odvijanje redovnog nastavnog procesa, uz pojačane epidemiološke mjere. Ukoliko epidemiološka situacija bude lošija nego što je to danas, imamo namjeru ponovo uspostaviti intenzivnu realizaciju online nastave. Nadalje, ukoliko epidemiološke mjere u septembru ostanu ovakve kakve su danas, sigurni smo da bismo mogli primijeniti treći model, a radi se o kombiniranom modelu koji bi podrazumijevao redovno pohađanje nastave za niže razrede osnovne škole i prve razrede srednje škole, dok bi stariji razredi bili u obavezi pohađati nastavu online - istakao je Krivić.  


Najbolja rješenja

Prema njegovim riječima, važno je napomenuti da se, osim navedenih modela, pokušava iznaći najbolje rješenje u odnosu na najčešće probleme koji su se javili tokom online nastave.

- Problema je mnogo i to ovu situaciju čini posebno izazovnom. Budući da su se naši prosvjetni radnici u prethodnom periodu pokazali kao junaci jednog vremena, uvjeren sam da će itekako biti sposobni odgovoriti i novonastalim okolnostima, ma kakve one bile. Jedno je sigurno, a to je da mi u Ministarstvu osjetimo bilo učenika, nastavnika i roditelja - zaključuje Krivić.

Blagi porast broja učenika u KS

- Prvi upisni rok je protekao bez većih problema, u avgustu ćemo imati i drugi upisni rok. Trenutno bilježimo blagi porast broja učenika u KS, o čemu ćemo moći govoriti više nakon izvršenog drugog upisnog roka. Drugi upisni rok će se odvijati online, kao i prethodni - kazao je Krivić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.