NAŠA TEMA

Hurtić: Šatorović nije ovlašten da zastupa Sindikat

On nije upisan u sudski registar kao predsjednik, kaže Hurtić - Novi pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata održao prve sastanke

SSSBiH trenutno ima dva predsjednika. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

7.8.2020

Nakon što je Općinski sud u Sarajevu imenovao advokata Džemaila Bećirovića za pravnog zastupnika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), već su održani inicijalni sastanci s rukovodstvom Saveza radi prevazilaženja trenutne situacije.

Dva predsjednika

Bećirović: Upoznati se s predmetom. Arhiv

Podsjećamo, od februara je u javnosti stvorena slika da Sindikat ima dva predsjednika i to Mevludina Bektića i Selvedina Šatorovića. Bektić je 12. februara na vanrednom Kongresu SSSBiH izabran za predsjednika. Kongres je organiziralo 16 granskih sindikata koji su smatrali da je vanredni Kongres održan u oktobru 2018. u Zenici, a na kojem je za predsjednika izabran Selvedin Šatorović, bio nelegalan. 

Sarajevski advokat Džemail Bećirović za „Avaz“ je kazao da su sastanci u SSSBiH održani krajem prošle sedmice.

- Do sada sam dobio rješenje Općinskog suda da sam postavljen na poziciju privremenog zastupnika. Sud svakako trenutno ne radi, jer je u toku kolektivni godišnji odmor. Kad se završi odmor, upoznat ću se sa predmetom i tek onda ću moći komunicirati s predstavnicima tužene strane, dakle sa SSSBiH – pojasnio je Bećirović.

Dodao je da će se s predmetom moći upoznati tek nakon 20. avgusta, te će tad moći odlučiti o daljnjim koracima za prevazilaženje problema u SSSBiH.

Socijalni dijalog

Hurtić: Pozdravljam rješenje. Arhiv

Predstavnik Vlade FBiH u socijalnom dijalogu u okviru Ekonomskog socijalnog vijeća (ESV) za područje Federacije Zlatko Hurtić za „Avaz je“ kazao da je Savez samostalnih sindikata važan partner u socijalnom dijalogu. 

- Rješavanje pitanja vođenja Saveza će svakako unaprijediti rad Ekonomskog socijalnog vijeća. Ipak, ESV i sad normalno funkcionira na bazi toga da u radu ovog tijela učestvuju dvije trećine granskih sindikata koji ulaze u sastav Saveza – istakao je Hurtić.

Dodao je da je SSSBiH privatiziran od Selvedina Šatorovića.

- Šatorović nije ovlašten da zastupa Savez, niti je kao takav upisan u sudski registar, a stoga nije prepoznat od zakona. Rješenje Općinskog suda u Sarajevu treba doprinijeti da SSSBiH dobije osobu koja je ovlaštena da predstavlja ovaj savez i da kao takva bude upisana u sudski registar – naglasio je Hurtić.

Odmaralište na Jadranu

- Moj lični stav je da je konačno došlo vrijeme da radnici u BiH saznaju sudbinu oko 100 radničkih stanova koji su pod sumnjivim okolnostima otuđeni od Saveza, a prema navodima velikog broja granskih sindikata, koji su u više navrata o tome govorili u medijima.

Posebno se treba postaviti pitanje šta je s radničkim odmaralištima na Jadranu u Hrvatskoj, koja funkcioniraju, a da Savez od toga nema nikakve koristi. Postoji sumnja da od toga korist imaju pojedinci – kazao je Hurtić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.