BIVŠI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Mladen Ivanić za "Avaz": Od aktuelnih vlasti ne očekujem nikakve pomake

Previše su aktuelne strukture udaljene jedna od druge, a malo je interesa da se prave kompromisi i dogovori

Ivanić: Nema pomaka. Arhiv

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

9.8.2020

Bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić potpuno se povukao iz dnevne politike i mnogo je aktivniji na međunarodnim stručnim skupovima.

Tokom pandemije koronavirusa učestvovao je i na konferenciji bivših predsjednika država i bit će jedan od oko 200 potpisnika apela međunarodnim institucijama za podršku obrazovanju, posebno u zemljama u razvoju, jer pandemija je, možda, u toj oblasti proizvela najveće negativne efekte.


Problemi ostaju

U razgovoru za “Avaz” podsjeća kako je nakon posljednjih općih izbora kazao da BiH očekuje stagnacija, da u mandatu aktuelnih vlasti ne očekuje nikakve pomake te da će biti zadovoljan ako ne bude većih kriza. Njegove prognoze pokazale su se tačnim.

- Previše su aktuelne strukture udaljene jedna od druge, a malo je interesa da se prave kompromisi i dogovori. Nešto će se uraditi pod pritiskom međunarodnih institucija, posebno evropskih, ali u mjeri u kojoj oni budu pritiskali. S obzirom na to da su i oni zabavljeni vlastitim problemima, ne vjerujem da će i kod njih doći do nekog ozbiljnijeg pristupa, tako da će to biti otaljavanje svakodnevnog posla. Najveću cijenu će platiti građani jer neće biti ekonomskog razvoja, svi problemi će ostati – kaže Ivanić.


Ivanić: Elitama sukob odgovara. Avaz

Sukobe na političkoj sceni smatra vještačkim i svjesno proizvedenim, jer većina aktuelnih političkih elita autoritet zna graditi samo na taj način.

- Njima odgovaraju ideološki i nacionalni sukobi, pa su jedni veliki Bošnjaci, drugi veliki Srbi, treći veliki Hrvati. To je najjednostavnije prodati na političkom tržištu. Elitama sukob odgovara, jer možete zamisliti šta bi većina tih ljudi radila da nema sukoba. Ne bi imali šta reći. SNSD bez SDA nema osnov da postoji, SDA bez SNSD-a također, a slično je to kad stavite u kontekst i HDZ. Jedni druge hrane – pojašnjava Ivanić.


Smanjenje poreza

Kada je u pitanju aktuelna zdravstvena kriza, brine ga što nema finansija ni vizije kako pomoći privredi, iako BiH tek očekuje suočavanje s ekonomskim posljedicama pandemije.

- Posebno kada se kriza zbog gubitka tržišta u zapadnoj Evropi prenese na naše firme. Znajući ko sve vodi ekonomsku politiku na svim nivoima u BiH, mislim da tu ima malo vizije i koncepcije šta treba uraditi. Jedna od ključnih stvari je smanjenje poreza i doprinosa na plate u oba entiteta – kaže Ivanić.


Nema interesa za evropski put

Oni koji toga nisu bili svjesni, na primjeru Hrvatske, koja je od EU nedavno dobila 22 milijarde eura za brzi oporavak privrede, mogu se uvjeriti u značaj članstva u EU te potrebe što bržih koraka na tom putu. Međutim, Ivanić konstatira kako politički akteri u BiH za evropski put nisu zainteresirani.

- Zamislite one koji koriste i manipulišu javnim medijima, prijete, zloupotrebljavaju javna preduzeća u političke svrhe, rade partijsko zapošljavanje… Zamislite njih u Evropi. Ništa od toga ne bi mogli raditi. I zašto bi im to bio cilj!? Oni su naučili da lijepo pričaju o EU, ali nisu motivisani da budu dio nje jer tako gube vlast – naglašava Ivanić.


Jaka BiH ne znači slabu RS

Ivanić ostaje kod više puta ponovljenih izjava da jaka RS ne znači slabu BiH, kao što ni jaka BiH ne znači slabu RS, te se nastavlja zalagati za dogovor, kompromise i suočavanje sa realnim, životnim problemima.

- Dejton ne možemo mijenjati. Nije realno da postoji BiH bez entiteta, jer bi to podrazumijevalo rat, niti je realno da postoji nezavisna RS jer i to bi podrazumijevalo rat. Ostavimo to postrani. Hajdemo praviti kompromise i baviti se svakodnevnim životom. Međutim, izgleda da politički lakše prolaze oni koji proizvode sukobe. U ovom trenutku, bez ozbiljnijeg pritiska javnosti i ozbiljnijeg zahtjeva, a ne samo birokratskog pristupa evropskih institucija, teško da će se u kratkom roku pojaviti takva vrsta politike – ističe počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.