STAVOVI

Novalić: Došli smo do granice zdravstvenog sistema

Do danas imamo 8 puta više zaraženih, umrlih je 201, to govori da ponovo imamo problem, rekao Novalić

E. H. / Avaz.ba
10.08.2020 14:50

Novalić: Došli smo do granice zdravstvenog sistema

Foto: M. Kadrić

Došli smo do granice zdravstvenog sistema, kazao je premijer FBiH na pres-konferenciji nakon sastanka s predsjedavajućim oba doma Parlamenta FBiH, premijerima kantona, te čelnicima Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite o aktuelnoj situaciji i poduzimanju daljnjih aktivnosti na prevenciji širenja COVID-a-19.

- Mjere prirodne nesreće bile su na snazi 2,5 mjeseca i nakon toga imali 87 aktivnih slučajeva koronavirusa. Nakon toga smo imali konstantaciju da će ljeto oslabiti koronavirus. Do danas imamo 8 puta više zaraženih, umrlih je 201, to govori da ponovo imamo problem. Od njaboljih smo postali najugroženiji, bili smo lider u prva dva i po mjeseca. Dogodilo se smrzavanje ekonomije i nismo sebi mogli dozvoliti da se ide po tom principu, ali nismo ih popustili do te mjere da imamo ovakav rezulat. Kantoni moraju se uključiti u ovo pitanje, a jedan dio će Federacija. 

Mi ćemo preuzeti PR da idemo prema medijima da ponovo skrenemo pažnju da se radi o opasnoj bolesti. Imali smo slučaj ove porodilje i da nisu više bitne godine. Rafinirat ćemo postojeće mjere, pojasnit ćemo ih kako bi pomogli kantonima da donose odluke. Uspostavit ćemo jednu bazu podataka. Preradit ćemo svoje mjere - pojasnio je Novalić.

Zamjenik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez ovom prilikom kazao je da je sastanak bio konstruktivan.

- Htjeli smo da ukažemo da je trenutno stanje prilično teško. Željeli smo da razmijenimo podatke s čelnim ljudima kantona. Identificirali smo neke probleme koje imamo. Također pozvali smo ih da prate provođenje mjera koje su donesene s nivoa FBiH. I da donesu dodatne mjere. Već neki kantoni su donosili sami mjere, ako što je to Kanton Sarajevo, imamo zabranu upotrebe nargila u Goraždu. Mislim da je važno angažovanje svih, a posebno inspekcijskih službi – istakao je Čerkez.  

Dodao je da ovo više nije kriza i da mi danas živimo s virusom.

- Moramo se naučiti da se štitimo i da štitimo druge. Očekujemo veću koordinaciju i bolje provođenje mjere, ali i nadzor nad provođenjem – naglasio je Čerkez

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je da smo svi svjesni da se nalazimo u nepovoljnoj situaciji.

- Znamo da su sve oči uprte u inspekciju, a znamo da se neće ići sa restriktivnijim mjerama. Dajemo do znanja kakve su mjere i na koga se odnose i koje su posljedice ukoliko se one ne primijenjuju. Inspekcijski organi će u narednom periodu pojačano raditi – naglasio je Ajdinović.

Dodao je da će u narednom periodu inspekcija pokušati vratiti stepen ozbiljnosti. 

- Moramo biti konkretniji sa više kontrola, tražimo da se angažuje veći broj inspektora. Imam informacije da je učinjeno u KS, ZDK i TK. Komunikacija s policijskim strukturama je krajnje bitna. Postoje modusi i mehanizmi kako bi angažman bio još efikasniji i djelotvorniji. Predložili smo neke mjere u  organizacionom smislu, ne smijemo dočekati da imamo ljude na godišnjim odmorima i da neki aspekt nije pokriven - istakao je Ajdinović.

  • Sastanak održan u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu
    Sastanak održan u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu Foto: M. Kadrić

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća kazala je da je zadovoljna današnjim sastankom.

- Imali smo priliku da istaknemo koje su to specifičnosti svakog kantona. Ponosna sam na period stanja nesreće kad je BPK bio jedan od kantona koji se uspješno borio s pandemijom Covid-19. nažalost se trenutno ne može pohvaliti s epidemiološkom slikom. Sve nas je to ponukalo da na nivou kantona donesemo restriktivnije mjere. Već smo ograničili broj okupljanja na otvorenom do 50, a u zatvorenom do 20 osoba – pojasnila je Obuća.  

Dodala je da kantoni ne mogu čekati da Federacija riješi probleme.

- Cilj nam je da spasimo ljudske živote i da spriječimo ovako brzo širenje virusa jer naš zdravstveni sistem neće moći ovo podnijeti. Koristim i ovu priliku da apelujem na odgovornost svih nas i da oni koji su nadležni da rade svoj posao još aktivnije – naglasila je Obuća. 

Odgovarajući na pitanja Ajdinović je pojasnio je da su inspekcije izrekle vipe od 500.000 KM kazni, dok je 9 privrednih subjekata zatvoreno. 

- Inspekcijski organi nastavit će raditi svoj posao uprkos prijetnjama. Imamo korektnu saradnju s policijom i sa njima nastavljamo raditi posao. Znamo da nije jednostavno raditi u uslovima pandemije, ali nažalost smo morali izreći ovako veliki broj kazni - istakao je Ajdinović. 

Prema njegovim riječima, inspekcije su išle do krajnjih granica da budu preventivne i ograničavale su se na upozoravanje. 

- Kažnjavanje nije cilj, a kazne nisu male. Niko ne želi izreći finansijsku sankciju, ali moramo ubrzati stvari. Neće se ići u inspekcijski nadzor, pa onda kontrolni. Morat ćemo ići na sankciju, a u skladi sa zakonom - pojasnio je Ajdinović. 

Čerkez je dodao da je i on primao prijetnje putem društvenih mreža i da je sve prijavio policiji. 

  • Sastanak održan u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu
    Sastanak održan u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu Foto: M. Kadrić

- Nažalost imamo smrtni slučaj porodilje, čijoj obitelji izražavam sućut. Razgovarali smo i razmišljali da li da na određena mjesta stavimo da trudnice ne ulaze u određena mjesta. Ali sve što se odnosi na obične ljude odnosi se i na trudnice. Treba pozvati da se izbjegavaju tržni centri i bilo koja veća okupljanja, gradski saobraćaj. Moramo prihvatiti ove mjere, ukoliko to ne uradimo nećemo moći odgovoriti na. Sa ovim ćemo živjeti još minimalno šest mjeseci – naglasio je Čerkez. 

Govoreći o početku školske godine, Čerkez je kazao da postoji više scenarija i da će se ovo pitanje riješiti u narednih desetak dana. 

- Kao neko k radi u zdravstvu na različite načine svi gledaju na godišnje odmore. Ne moguće je ukinuti godišnje odmore zdravstvenom sektoru, ma ko šta ko mislio. Hronični sam bolesnik, a od januara sam imao dva slobodna vikenda. Možemo samo razgovrati o trajanju odmora. Ja sam bio tri dana na odmoru, ali morate shvatiti da ima samo 51 epidemiolog. Ti ljudi već rade šest mjeseci, a pogledajte koliko imamo zaraženih. Odmor je potreban da ne bi pravili greške - pojasnio je Čerkez. 

Dodao je da postoji opcija da se zabrane nargile ukoliko za to bude potrebe. 

- Goražde je to uradilo i ja smatram da je to dobra mjera - istakao je Čerkez. 

Komentari

NA VRH