SAZNAJEMO

RS blokira 250 miliona eura pomoći od EU

RS hoće da izbaci državu iz memoranduma, a Distrikt Brčko BiH želi dva posto sredstava

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

13.8.2020

Iznos novca koji su dobile države koje su postigle dogovor s EU. Avaz

Evropska komisija je, u ime Evropske unije, prekjučer objavila kako je dogovorila s osam partnera memorandume o razumijevanju za program makrofinansijske pomoći (MFA), i to s Kosovom, Moldavijom, Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Gruzijom, Jordanom, Crnom Gorom i Ukrajinom.

Iako je trebala, BiH nije na spisku te još nije dobila 250 miliona eura, što je ujedno bio i najveći iznos sredstava od svih zemalja iz regiona.

Nastavak pregovora

Ovi sporazumi su dio paketa MFA-a od tri milijarde eura za deset partnera za proširenje i susjedstvo, čiji je cilj da im pomognu da ograniče ekonomski pad zbog pandemije koronavirusa. A iz Evropske komisije navode da su i dalje u toku pregovori s BiH i Tunisom.

Kako “Avaz” saznaje od dobro obaviještenog izvora iz Vijeća ministara, problem zbog kojeg BiH još nije potpisala memorandum o razumijevanju jeste taj što manji bh. entitet Republika Srpska koči pregovore.

- Problem je taj što se RS ne vidi na papiru, već samo država. Oni hoće da izbace državu iz memoranduma o razumijevanju, da se vidi da je tu i RS. Sporno je i dodjeljivanje novca Distriktu Brčko, koji, umjesto dosadašnjih jedan, traži dva posto iznosa. Ponavlja se priča kao s Međunarodnim monetarnim fondom, ''na mišiće'' hoće neko da se ubaci ko nema taj međunarodnopravni subjektivitet - govori naš izvor.

Ovo je za “Avaz” potvrđeno iz Evropske komisije.

- Pregovori za memorandum o razumijevanju nastavljeni su krajem jula, nakon čega su vlasti BiH poslale komentare. Komisija analizira ove komentare i radi na postizanju brzog dogovora o neriješenim pitanjima - poručili su iz Evropske komisije.

Sjedište Evropske komisije u Briselu. Arhiv

Prva tranša

Naš izvor naglašava da je, kada je EU podvukla crtu na pregovore, rečeno da će sve te različite stavove predati pravniku. 

- Rekli su i da se očekuju novi pregovori, ili krajem avgusta ili početkom septembra. Ukoliko bi se u septembru uspjeli završiti memorandum i ugovor, onda bi prva tranša išla krajem ove ili početkom iduće godine, odnosno polovina iznosa od 125 miliona eura. Druga tranša išla bi nakon ispunjena određenih uvjeta - pojašnjava izvor.

Kredit od EU dolazi s uvjetima

- Ovo je drugačiji kredit nego onaj od MMF-a, koji je bio bezuvjetan, odnosno - zaključiš sporazum, ovjeriš alokaciju i oni bez ikakvih uvjetovanja prebace cijeli iznos. Pitanje je zašto oni koji daju kredit i koji uspostavljaju uvjete nisu presijecali te stvari. Kada je neko previše bezobrazan i traži, treba reći: ne može, zna se standard, pravilo, koliko kome ide. U principu, zadužuje se država - ističe naš sagovornik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.