POBJEDA LUKAŠENKA

Crnadak za Avaz: Dodik je gurnuo prst u oko Evropskoj uniji

Ovo je prst u oko normalnim demokratskim vrijednostima i Evropi koja ih predstavlja, i ujedno svima nama koji ulažemo napore i pokušavamo da sve to donesemo i u Bosnu i Hercegovinu, navodi Crnadak.

D.H./Avaz.ba

Milorad Dodik i Igor Crnadak

Foto: Avaz


Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova BiH i aktuelni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske pozvao je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da odmah povuče čestitku koju je uputio predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku.

U izjavi za Dnevni avaz, Crdanak ističe da ovo može biti veoma opasan potez za Bosnu i Hercegovinu:

- To je pogrešan potez, svakako je bilo preuranjeno, a sada kada imamo zvaničan stav Evropske unije da ne priznaje izbore u Bjelorusiji, vidimo da je Dodikov potez očigledno jedan antievropski čin koji može da donese ozbiljne probleme i Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Ovo je prst u oko normalnim demokratskim vrijednostima i Evropi koja ih predstavlja, i ujedno svima nama koji ulažemo napore i pokušavamo da sve to donesemo i u Bosnu i Hercegovini, navodi Crnadak.

Crnadak upozorava da iako ne očekuje da će od strane EU biti direktnih kritika i pritisaka na Milorada Dodika, ovakav potez može dodatno da oteža evropski put naše zemlje:

- Ja ne očekujem da će Evropska unija dati neku žestoku reakciju na tu čestitku, ali sigurno je da će u daljim odnosima s Evropskom unijom to biti poteškoća i sigurno da će se negativno odraziti na implementaciju 14 zaključaka i preporuka koje je pred nas stavila Evropska unija, jer najmanje pola tih preporuka se krši i radi se direktno protiv njih na ovakav način, jer sve njih negirate jednom takvom čestitkom.

Crnadak je istakao da Dodikova užurbanost da Lukašenku čestita u jeku najvećih kontroverzi vezano za neregularnosti na izborima u Bjelorusiji, može biti donekle jasnija ako se uzme u obzir kako se sam Dodik ponašao u predizbornoj kampanji:

- Ne želim da poredim gospodina Dodika i gospodina Lukašenka, ali je činjenica da je u prošloj kampanji, što je zabilježeno, postoje videozapisi, Dodik koristio vrlo direktne ucjene, prijetnje i pritiske prema biračima. Zato mislim da čitava ova situacija treba da bude poruka i delegaciji EU i gospodinu Vigemarku koji više nije u BiH, a koji je vrlo brzo ušao u čestitke poslije posljednjih izbora, ne razmišljajući o svim stvarima koje su se dešavale tokom kampanje.

 Crnadak smatra da bi Dodik, ukoliko mu je zaista stalo do dobriti građana BiH i RS, čim prije morao da povuče ovu čestitku:

- Ako ova čestitka ostane, proizaći će da svi mi u Republici Srpskoj, a i u Bosni i Hercegovini, s obzirom da je Dodik član Predsjedništva, prihvatamo jednu vrstu progona, pritisaka na opoziciju, ucjenjivanja, nasilja nad vlastitim narodom, kao legitiman način pobjeđivanja na izborima. Elementarna prava svakog građanina treba da budu da mirno, bez pritisaka, bez ucjena, može da glasa i da opozicija može normalno da djeluje, da ne bude progonjena, hapšena, i ako vi požurite da čestitate nekome ko je na takvim osnovama ostvario pobjedu, šaljete jako lošu poruku i za sebe i za svoj narod i za BiH, smatra Crnadak.

Više o temi Igor Crnadak

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na