NOVITETI U ZZO-U

U Kantonu Sarajevo se rezultati testa na koronavirus saopćavaju putem Viber aplikacije

Rješenje bez ikakvih dodatnih troškova

Avaz.ba

U Kantonu Sarajevo se rezultati testa na koronavirus saopćavaju putem Viber aplikacije

Foto: Viber


Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo obezbijedio je putem svog informacionog sistema saopćavanje rezultata na koronavirus putem Viber aplikacije. Ta opcija se primjenjuje već nekoliko dana.

- Informišemo naše osiguranike, kao i cjelokupnu javnost, da smo u saradnji sa implementatorom našeg informacionog sistema u vremenu pandemije nastavili pronalaziti nova rješenja s ciljem olakšanja rada zdravstvenim ustanovama i poboljšanja usluga našim osiguranicima - poručuju iz Zavoda.

Posljednje u nizu rješenja koje su postigli, realizirano je bez ikakvih dodatnih troškova za Zavod.

- Na tome se ovom prilikom zahvaljujemo implementatoru sistema, jeste dostavljanje rezultata testiranja na Covid 19 pacijentima putem Viber aplikacije, što je usluga koja je jedinstvena u našoj regiji - na šta smo izuzetno ponosni. Ideju za navedeno unapređenje pronašli smo u činjenici da su naši osiguranici, u nekim slučajevima i danima nakon testiranja, čekali informaciju o rezultatima testiranja, a u periodu čekanja opravdano su opterećavali i timove porodične medicine stalnim pozivima - ističu iz Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Navedeno rješenje je veoma jednostavno i praktično. Naime, prilikom uzimanja uzorka za testiranje na Covid-19 u ambulanti JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo pacijent navede broj mobitel na koji će se rezultat dostaviti. Nakon toga, počinje proces aktivacije navedene usluge za pacijente, a korisniku se dostavljaju podaci potrebni za registraciju i aktivaciju Viber računa.

Po završetku aktivacije, korisnik biva obaviješten o uspješnoj aktivaciji usluge i preostaje mu samo da čeka rezultate svog testiranja. Čim rezultati testa budu uneseni u jedinstveni informacioni sistem, korisniku se automatski dostavljaju rezultati analize, te u slučaju pozitivnog rezultata testa i instrukcije Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Više o temi Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo

KANTON SARAJEVO
Osam miliona maraka za borbu protiv koronavirusa
NA VRH

Podijeli članak na