NOVITETI U ZZO-U

U Kantonu Sarajevo se rezultati testa na koronavirus saopćavaju putem Viber aplikacije

Rješenje bez ikakvih dodatnih troškova

U Kantonu Sarajevo se rezultati testa na koronavirus saopćavaju putem Viber aplikacije. Viber

Avaz.ba

18.8.2020

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo obezbijedio je putem svog informacionog sistema saopćavanje rezultata na koronavirus putem Viber aplikacije. Ta opcija se primjenjuje već nekoliko dana.

- Informišemo naše osiguranike, kao i cjelokupnu javnost, da smo u saradnji sa implementatorom našeg informacionog sistema u vremenu pandemije nastavili pronalaziti nova rješenja s ciljem olakšanja rada zdravstvenim ustanovama i poboljšanja usluga našim osiguranicima - poručuju iz Zavoda.

Posljednje u nizu rješenja koje su postigli, realizirano je bez ikakvih dodatnih troškova za Zavod.

- Na tome se ovom prilikom zahvaljujemo implementatoru sistema, jeste dostavljanje rezultata testiranja na Covid 19 pacijentima putem Viber aplikacije, što je usluga koja je jedinstvena u našoj regiji - na šta smo izuzetno ponosni. Ideju za navedeno unapređenje pronašli smo u činjenici da su naši osiguranici, u nekim slučajevima i danima nakon testiranja, čekali informaciju o rezultatima testiranja, a u periodu čekanja opravdano su opterećavali i timove porodične medicine stalnim pozivima - ističu iz Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Navedeno rješenje je veoma jednostavno i praktično. Naime, prilikom uzimanja uzorka za testiranje na Covid-19 u ambulanti JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo pacijent navede broj mobitel na koji će se rezultat dostaviti. Nakon toga, počinje proces aktivacije navedene usluge za pacijente, a korisniku se dostavljaju podaci potrebni za registraciju i aktivaciju Viber računa.

Po završetku aktivacije, korisnik biva obaviješten o uspješnoj aktivaciji usluge i preostaje mu samo da čeka rezultate svog testiranja. Čim rezultati testa budu uneseni u jedinstveni informacioni sistem, korisniku se automatski dostavljaju rezultati analize, te u slučaju pozitivnog rezultata testa i instrukcije Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.