STRUČNJACI PORUČUJU

Doktor Jurica Arapović: Nenošenje maske je licemjeran postupak

Nije velika razlika između broja oporavljenih i broja zaraženih

Arapović: Bolest izmiče kontroli. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

20.8.2020

U BiH svakodnevno se bilježe smrtni slučajevi usljed zaraze koronavirusom, kao i visoki brojevi novozaraženih. To jasno pokazuje da je epidemiološka situacija u našoj državi i dalje alarmantna i pogoršana.

Širenje bolesti

- Kontinuirano dostižemo maksimalne brojeve novozaraženih, koji se kreću između 200 i 400 dnevno, sa smrtnim ishodima između pet i deset, a ponekad i više. Generalno, nije velika razlika broja oporavljenih u odnosu na broj zaraženih, nemojmo se zanositi time. Na terenu se, praktično, epidemija ne može kontrolirati. Imamo širenje ove bolesti u zajednici najvišeg stupnja - kazao je Jurica Arapović, predsjedavajući Savjetodavnog tijela za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti u Federaciji i član Kriznog štaba FBiH. 

Dodaje da su sada svi bolesnici praktično suspektni te da se ne može epidemiološki više s velikom sigurnošću procijeniti je li neko pozitivan na COVID-19 ili ne.

- Bolest je nepredvidiva i izmiče kontroli. Ovo je treće u nizu pogoršanje u BiH i najgore je do sada. Smrtnost je oko tri posto, ali sada značajno obolijevaju mlađe populacije u odnosu na starije, pa je smrtnost nešto manja. Ono što slijedi je zapravo ključno, a to je hladnije razdoblje. Nije se pokazalo da toplo vrijeme utječe na širenje virusa COVID-a. Nedostaje nam društvene odgovornosti u svim segmentima, počevši od autoriteta koji bi trebali biti najodgovorniji, kao i jači i veći nadzor inspekcije i policijskih službenika - istakao je Arapović.

Smatra da su nam možda potrebne restriktivnije mjere što se tiče okupljanja.

Nije se pokazalo da toplo vrijeme utječe na širenje COVID-a. Arhiv

Fatalan scenarij

- Morate biti svjesni da se ne poštuju mjere nošenja maske u javnom zatvorenom prostoru, u taksiju, autobusu, vlaku, šoping-centrima, samoposlugama, crkvama, džamijama… Ako nošenjem maske štitimo drugoga, a ako neko drugi ne nosi masku, on nas ne štiti, zar takvo nenošenje maske nije licemjeran postupak?! Očekuješ da te neko zaštiti, a ti ne štitiš druge. Ovu bolest možemo iskontrolirati i izbjeći fatalan scenarij jedino ako svi poštujemo ove mjere, izuzetaka ne smije biti - izričit je Arapović.

Naglasio je da se od korone ne umire odmah, već za 15, 20 ili 30 dana.

- Povećanje broja smrtnih ishoda koje se upravo sada dešava je na ovoliki broj bolesnika očekivan i bojim se na dnevnoj razini da će biti i gora situacija, naročito kada se građani počnu vraćati s godišnjih odmora. Ne smije biti preča bilo kakva finansijska ili ekonomska korist u odnosu na život i zdravlje stanovništva - zaključuje Arapović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.