KOMENTAR DANA

Ministarske „seksi“ izjave

Migranti u našoj državi doprinose povećanju potrošnje i samim time i zarade lokalnih privatnih kompanija, smatra Cikotić

Erdin Halimić. Avaz

Piše: Erdin Halimić / Avaz.ba

24.8.2020

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA) šokirao je bosanskohercegovačku, ali i regionalnu javnost izjavama da su ideje o deportaciji migranata iz BiH „seksi“. Ali, i da migranti u našoj državi doprinose povećanju potrošnje i samim time i zarade lokalnih privatnih kompanija.

Možda bi ministra trebalo podsjetiti da je uvaženi prof. dr. Izet Beridan (nekadašnji šef Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu) još 2012. godine napisao „Leksikon sigurnosti“, u kojem je, između ostalog, dao i definiciju pojma sigurnost.

Naime, prema Beridanu, sigurnost „općenito znači stepen zaštićenosti ljudi od različitih oblika ugrožavanja, zaštitu materijalnih i kulturnih dobara, zaštitu društva i njihovih vrijednosti. U političkom smislu podrazumijeva stepen zaštite države od ugrožavanja iznutra i iz vana“.

Pod pretpostavkom da sve ovo zna i ministar, budući da je i sam profesor na ovom fakultetu i odsjeku, onda bismo zamolili gospodina Cikotića da se uozbilji i da prestane izjavljivati nebulozne stvari te počne raditi svoj posao. Opis njegovog posla, između ostalog, lako je uočljiv iz navedene definicije pojma sigurnost.

Do tada Krajišnicima, Tuzlacima i Sarajlijama ne preostaje ništa drugo osim da se naoružaju, ali strpljenjem. I to dok čekaju da država napokon poduzme konkretne mjere kako bi se smanjio pritisak migrantske krize na lokalne zajednice poput one u Velikoj Kladuši, Bihaću, Hadžićima...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.