AKTUELNO

Kako će u BiH glasati osobe zaražene koronavirusom?

O ovoj temi raspravlja na sjednicama CIK-a

Kako će u BiH glasati osobe zaražene koronavirusom?. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

26.8.2020

Iako je Centralna izborna komisija BiH (CIK) objavila upute kojih će se morati pridržavati svi akteri u izbornom procesu da se ne bi zarazili, još nije pronađeno rješenje kako će i da li glasati osobe zaražene koronavirusom i koje se nalaze u izolaciji.

Takvih prema zvaničnim statistika u našoj državi nekoliko hiljada.

Kako saznajemo trenutno se još uvijek o ovoj temi raspravlja na sjednicama CIK-a, a osnovna namjera je da ispoštuje Izborni zakon u BiH.

Kao jedna od mogućnosti navodi se glasanje uz pomoć mobilnih timova. Ova opcija ne dolazi bez problema, jer prema važećim pravilima u BiH se birački spiskovi zaključuju 45 dana pred održavanje izbora.


Trenutno se još uvijek o ovoj temi raspravlja na sjednicama CIK-a. Arhiv

Ovdje se postavlja pitanje kako će glasati osobe koje se zaraze nekoliko dana ili sati prije održavanje izbora iliim bude izrečeno rješenje o samoizolaciji.

Podsjećamo na nedavno održanim izborima u susjednoj Hrvatskoj pravo glasa imalo je 3 miliona 860 hiljada birača, među njima i 830 zaraženih koronavirusom. Želju za glasovanjem iskazalo je 30-ak zaraženih, a to im je bilo omogućeno uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić.

Na poziv zaraženog, članovi biračkog odbora dolazili su pred stan ili kuću zaražene osobe, ali zbog zaštite od zaraze nije bilo neposrednog kontakta ni sa zaraženim, ni sa glasačkim listićem, sve se obavljalo preko osobe od povjerenja. Također, na izborima u Hrvatskoj želju za glasanjem iskazalo je i 500-tinjak birača u samoizolaciji koji su glasali ispred ulaza stana ili kuće i pritom obavezno nosili zaštitnu masku.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.