KOMENTAR DANA

Vrijeme odgovornosti

Neodgovornost onih koji kreiraju skupove puno je strašnija i opasnija

Piše: Meliha Smajkić

19.10.2020

Meliha Smajkić. Avaz

Predizborna kampanja u BiH počela je u najnezgodnije moguće vrijeme, kada se u našoj zemlji bilježe crni rekordi zaraženih koronavirusom. Brojni stručnjaci već danima upozoravaju da je situacija krajnje dramatična i pribojavaju se da nam, zapravo, slijedi još jači udar koronavirusa ako se nešto radikalno ne promijeni.

Praktično, apeliraju na to da se sva javna okupljanja svedu na minimum i da se, zapravo, održavaju samo ona koja su nužna i to, obavezno, pod epidemiološkim nadzorom.

Epidemiolozi su izdali jasna uputstva, odnosno, preporuke za sprečavanje pojave zarazne virusom COVID-19 tokom održavanja predizbornih skupova.

No, prve predizborne skupove, poput onog SDA u Gradačcu, pratilo je ozbiljno kršenje epidemioloških mjera. U čudu i nevjerici gledali smo aktere tog skupa kojem su prisustvovali i najviši federalni zvaničnici koji, načičkani jedni pored drugih, bez propisane distance, pušu jedni drugima za vrat, kao da su potpuno izolirani od stvarnosti.

I, nažalost, to nije bio jedini takav skup, a ne sumnjamo da će i u narednim danima političari svih boja, okusa i mirisa zaobilaziti epidemiološke mjere u svojim kampanjama, dok je s druge strane teško očekivati ikakve reakcije onih koji bi takve pojave trebali sankcionirati, kao što su to činili, naprimjer, u Hercegovini kada su tjerali svatovske povorke.

Koronavirus, izgleda, nije nešto najstrašnije što nas je moglo zadesiti. Jer, dok stručnjaci govore o disciplini naroda, neodgovornost onih koji kreiraju ovakve predizborne skupove, najblaže rečeno, puno je strašnija i opasnija.

Jer, dok koronavirus bukti u BiH, a zdravstveni stručnjaci iz dana u dan iznose da su na izmaku snaga i da je zdravstveni sistem ugrožen, valjda bi političari i svi akteri javne scene trebali biti primjer za ponašanje. U ovoj borbi smo svi zajedno i svi jednako ranjivi i podložni virusu. Biti pravi primjer odgovornog ponašanja danas je itekako izazov. Posebno u predizborno vrijeme. Vrijeme odgovornosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.