KOMENTAR DANA

Ko preživi, glasat će

Zastrašujući, šokantni i jezivi su skupovi stranaka na kojima se u zatvorenom prostoru okuplja veliki broj ljudi

Nerma Ajnadžić. Avaz

Piše: Nerma Ajnadžić

23.10.2020

Ako je neko mislio da je većini vladajućih stranaka važan ljudski život, posljednjih dana na nekoliko primjera mogao se uvjeriti da to nije tačno. Njima su važni samo oni sami i glasovi na koje računaju da će dobiti na predstojećim lokalnim izborima 15. novembra.

U jeku pandemije koronavirusa, koja ruši rekorde svakodnevnim crnim brojkama, zastrašujući, šokantni i jezivi su skupovi stranaka na kojima se u zatvorenom prostoru okuplja veliki broj ljudi bez ikakve socijalne distance i povećanih mjera zaštite.

I nikome ništa! Niko ne reagira. Vjerovatno jer ne smiju. Dok se, s druge strane, usamljenim pješacima u Sarajevskom kantonu prijeti basnoslovnim kaznama ukoliko zaborave staviti maske na lice.

Ovo ponašanje vladajućih stranaka razotkriva svu raskoš njihove bahatosti, kao i potpunu nezainteresiranost funkcionera za obične ljude u BiH.

Kao što su nekada za njih bili samo topovsko meso, tako su danas, za odabrane, samo glasačka mašina koja će im za naredne četiri godine pokloniti neku fotelju u kojoj će, bez imalo rada, truda i napretka, dobivati svoju plaću. Jednostavno rečeno, rizik zarazom koronavirusom na takvim skupovima je ogroman, što naposljetku može dovesti i do smrtnih slučajeva.

Pa, ko preživi, glasat će.

Iako je Federalni krizni štab prekjučer donio preporuku da se izbjegavaju okupljanja u okviru predizbornih kampanja, zdrav razum je i prije toga trebao presuditi. Nije se trebalo uopće čekati druge da kažu treba li ili ne održavati skupove sa stotinama i stotinama ljudi.

A šta ćemo poslije tog 15. novembra? Budu li rezultati izbora kao do sada, bit će nam kao što je Balašević svojevremeno otpjevao: ''Nama je lijepo, taman kako smo zaslužili!''

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.