LJEPOTE BIH

Jajce: Kraljevski grad s jedinstvenim spomenicima je idealan za odmor

Riznica prirodne, kulturne i historijske baštine

Piše: A. Fazlić / Avaz.ba

26.8.2020

Vodopad u Jajcu - Avaz
Plivska jezera - Avaz
Hram boga Mitre - Avaz
Muzej AVNOJ-a - Avaz
Kostur kralja Stjepana Tomaševića - Avaz
+2

U sklopu incijative Odmori u BiH grupa novinara je obišla i grad Jajce i još jednom posvjedočila ogromnoj prirodnoj, historijskoj i kulturnoj ljepoti koju grad nudi.

Epitet kraljevski Jajce nosi jer je bilo prijestolnicom bosanskih kraljeva. U njemu je i život 1463. god okončao i posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Turistički potencijal

Dragan Glavaš, stručni saradnik u JU Agencija za kulturno - historijsku i prirodnu baštinu turističkih potencijala grada Jajca navodi kako je Jajce jedan od najvrednih kulturno - historijski gradova u BiH.

- Grad baštini osam arhitektonskih slojeva, nekoliko carstava, kraljevstva, tri svjetske religije što je ostavilo ogroman utisak kako na ljude tako i na sam grad. Tu je i hram Boga Mitrasa jedan od najznačajnijih antičkih spomenika u BiH za Jajce su karakteristične i Katakombe odnosno podzemna crkva koja je vrijedan spomenik srednjeg vijeka - kaže Glavaš.

Par kilometara od Jajca nalazi se Veliko i Malo Plivsko jezero. Nevjerovatno je koliko mnogo mogućnosti za rekreaciju pružaju ova jezera. Od ribolova, kajaka, kanua, pedalina, skokova i plivanja, pa sve do aktivnosti na obalama, poput odbojke, vožnje bicikla, šetnje i na kraju roštilja na poznatom izletištu kod mlinčića.

Edin Hozan, načelnik Jajca navodi kako je kraljevski grad jedinstven po spomenicima koji su karakteristične samo tamo vam grad.

- Pored svih ljepota istakao bih Jajčane koji su odlični domaćini, stoga pozivam sve ljude da dođu i uvjere se u sve - istakao je Hozan. 


Simbol grada

Simbol kraljeskog grada je i tvrđava koju nije uspio osvojiti čak ni sultan Mehmed Fatih.

Ante Brtan direktor u JU Agencija za kulturno - historijsku i prirodnu baštinu turističkih potencijala grada Jajca navodi kako je grad imao pad u broju dolazaka turista za 77 pošto u prvih šest mjeseci ove godine.

- Sedmi mjesec je značajno bolji kada je u pitanju broj dolazaka turista zahvaljujući incijativi Odmori u BIH koja je privukla broj domaćih turista u Jajce - kaže Brtan.

29. novembra 1943. god. u Jajcu je održano II Zasjedanje AVNOJ-a i udareni su temelji SFRJ.

Među dvanaest najljepših na svijetu su vodopadi u Jajcu ali jedini koji se nalazi u centru grada i jedinstven po načinu nastanka, čini ih rijeka Pliva dok izlijevanjem u Vrbas na originalan način završava svoj tok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.