POTPISANA PLATFORMA

„Koalicija za Mostar“ želi Mostar koji će spajati, a ne razdvajati

Đapo je naglasila „da je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić bio prvi političar u BiH koji je pozvao na stvaranje probosanskog bloka i okrupljavanje Koalicije u Mostaru“

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

28.8.2020

Koalicija bazirana na potpuno ravnopravnom, partnerskom odnosu svih stranaka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Predstavnici pet stranaka koje čine „Koaliciju za Mostar“, SDA, SBB, DF, SBiH i BPS, danas su u mostarskom Centru za kulturu potpisali Platformu i principe za zajedničko djelovanje u Gradu Mostaru.

Svoje potpise na ovaj dokument ispred SDA su stavili Denis Zvizdić, SBB-a Edita Đapo, DF-a Ahmed Džubur, SBiH-a Amer Jerlagić te BPS-a Muharem Fišo.

Također, svoje potpise su stavili i predsjednici gradskih odbora ovih stranaka.  

Zvidzić je na pres-konferenciji nakon ceremonije potpisivanja iznio osnovne principe koje će, kazao je, promovirati ova koalicija i za koje će se zalagati.

- Sasvim smo sigurni da će ovi principi biti prepoznati od strane građana i birača koji će nam dati povjerenje i koje će ova Koalicija provesti u djelo i konačno poslije jednog dugog vremena pokrenuti Mostar i osloboditi njegove ljudske i ekonomske potencijale. Dakle, zalagat ćemo se i promovirat ćemo jedinstveni Mostar, Mostar koji je po svom kodu multietnički grad, koji je višestoljetni prostor međukulturnog prožimanja, Mostar koji će u budućnosti biti mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja, Mostar kao evropski grad u kojem će se poštovati najviši demokratski standardi, ljudska prava, principi solidarnosti.

Mostar koji će, sasvim sigurno, zauzeti mjesto koje zaslužuje da bude regionalni, ekonomski, kulturni, turistički, obrazovni, zdravstveni centar i konačno, Mostar koji će da spaja, a ne da razdvaja, grad koji će biti otvoren za sve građane bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu i ideološku ili bilo koju drugu pripadnost, Mostar koji će pripadati građanima Mostara i koji neće biti bilo čiji stolni grad bilo kojeg naroda već Mostar koji će biti evropski i moderan municipalni centar koji će biti na ponos svim Bosancima i Hercegovcima - rekao je, između ostalog, Zvizdić.

Rekao je i da je Koalicija bazirana na potpuno ravnopravnom, partnerskom odnosu svih stranaka i u narednih desetak dana, naveo je, bit će prezentiran kandidat za buduće mjesto gradonačelnika Mostara koji će, istaknuo je, po svojim personalnim, moralnim, stručnim i drugim referencama sasvim sigurno biti opće prihvatljiv za sve birače i sve političke opcije u Mostaru.

Đapo je  naglasila „da je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić bio prvi političar u BiH koji je pozvao na stvaranje probosanskog bloka i okrupljavanje Koalicije u Mostaru“.

- Jer, iznimno je važno da zajednički djelujemo i to ne samo da koaliciono idemo na izbore, već da i poslije izbora zakonodavna i izvršna vlast rade na principima koje smo danas potpisali i promovirali kako bi Mostar postao centar Evrope, metropolom, onim što je i bio i što može biti. Naravno, čestitam svim Mostarkama i Mostarcima na njihovoj mogućnosti da izađu na izbore da biraju i da budu birani, da Mostar konačno nakon 12 godina dobije novu zakonodavnu i izvršnu vlast, nekoga ko će privlačiti investitore, pružiti im dobre i moderne javne usluge i nekoga ko će upravljati dobro ovim gradom. Pozivam sve Mostarce i Mostarke, ali i našu dijasporu, porijeklom iz Mostara, da izaberu najbolje među njima, da promoviraju ovu Koalaciju i da je podrže, jer ona je garant, rekla bih, državnosti čitave BiH - istaknula je Đapo.

Džubur je  naglasio da ovaj simbolični i svečani čin demonstrira odlučnost ovih vrlo ozbiljnih pet političkih subjekata, ali i također, vrlo ozbiljne liste nezavisnih intelektualaca, da zajedno učestvujemo u projektu koji ima jedan osnovni cilj da Mostar učini ljepšim mjestom za življenje, da nakon puno godina izostanka demokratskih izbora to najzad doživimo u ovakvom ambijentu i okruženju a vođeni idejom da Mostar predstavlja hercegovačku Srebrenicu.

- Meni je drago da ovih pet vrlo respektabilnih stranaka kojima će se nadam se do utorka pridružiti i druge neke političke opcije i pojedinci imati priliku da Mostar u narednom periodu valorizuje sve ovo što ima, a ima puno toga - poručio je Džubur.

Jerlagić je iznio da je sretan i zadovoljan što građani Mostara nakon 12 godina imaju priliku da demokratskim putem izaberu vlast u Mostaru.

- Nas pet političkih stranaka, a nadam se do utorka i još nekoj, činimo respektabilnu stranu u Mostaru. Ova će lista ponuditi kvalitetne kadrove, a nadam se i gradonačelnika Mostara da nas povede u nek svjetliju budućnost grada - kazao je Jerlagić.

Fišo je naveo da čin potpisivanja Platforme „svi vidimo kao čin vraćanja Mostara Mostarcima, Mostara, kao jednog grada, koji je gajio antifašizam, grada koji nije dozvolio fašistima i svima onima koji su htjeli da ga podijele“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.