UPOZORENJE IZ EU

Mjere vlada RS i FBiH neće sačuvati radna mjesta

Nova rješenja zahtijevaju širi socijalni dijalog, kaže Čavalić

Upozoreno da je dio poslodavaca prisiljavao radnike da prihvate otkazivanje ugovora o radu. Ilustracija

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

28.8.2020

Mjere za suzbijanje negativnih posljedica na ekonomiju usljed pandemije, a koje su usvojile entitetske vlade u BiH, neće biti dovoljne da se sačuvaju radna mjesta i garantiraju uvjeti dostojni radnika, navedeno je u posljednjem izvještaju Evropske socijalne političke mreže sačinjenom za Evropsku komisiju.

Dodaje se da je broj izgubljenih radnih mjesta u RS manji nego u FBiH, a zbog zakašnjelog odgovora na krizu u Federaciji kroz „korona zakon“, koji je usvojen tek u maju.

Korona zakon

U FBiH se problem iskazao i u slabom socijalnom dijalogu, a mjerama FBiH nisu zadovoljni ni poslodavci ni sindikati. Međutim, kako je dalje naglašeno, u oba entiteta mjerama nisu uspjeli dovoljno zaštititi privatni sektor, posebno mala i srednja preduzeća. Dodaje se da je dio poslodavaca tokom krize prisiljavao radnike da protiv svoje volje prihvate otkazivanje ugovora o radu.

Ekonomista Admir Čavalić za „Avaz“ je kazao da je od početka jasno da postojeće mjere nisu dovoljne u kontekstu ove krize te da neće riješiti suštinske probleme s kojima se susreće privreda.

- Izmjena radnog zakonodavstva ne treba se svesti na kratkoročnu intervenciju, u vrijeme krize, već dugoročnu reformu koja će odgovoriti na nove zahtjeve tržišta rada. Nova rješenja zahtijevaju širi socijalni dijalog, što se posebno naglašava u ovom izvještaju. Netransparentna ad hoc rješenja, koja pritom kasne u implementaciji, ne donose rezultate. Možda je čak bolje raditi na nizu promjena, što je model RS u ovom trenutku, negoli donositi jedan kapitalni zakon koji je u startu manjkav, kasni u donošenju i implementaciji - istakao je Čavalić.

Čavalić: Mjere nisu dovoljne. Arhiv

Dodao je da je ekonomska politika u vrijeme pandemije proces učenja u realnom vremenu.

- Ovaj i drugi izvještaji treba da nam pomognu u tome i pripreme nas za posljednji kvartal ove godine i prvi naredne, kada se očekuje značajan pad zbog usporavanja ekonomske aktivnosti - naglasio je Čavalić.

Pavlović: Vrlo mali efekt. Arhiv

Bez analize

Ekonomista Zoran Pavlović za „Avaz“ kaže da je izvještaj vrlo precizno dao pregled stanja u BiH i mjera koje su entitetske vlade usvojile.

- Sigurno je da su usvojene mjere imale vrlo malo efekta i neadekvatne su za očuvanje radnih mjesta i ekonomske aktivnosti. Donošenje mjera nije pratilo formiranje ekonomskog kriznog štaba koji bi svaku od tih mjera analizirao i procijenio koliko to košta. Mi nemamo nikakvu brigu o ekonomiji, nemamo analizu posljedica koronavirusa, odnosno mjera koje su donesene - istakao je Pavlović.

Na šta su potrošeni krediti

- Nemamo osigurana sredstva, krediti koje smo dobili nisu iskorišteni da se formiraju fondovi za pomoć privredi i za očuvanje radnih mjesta. Ocjena evropskih eksperata je realna i istinita, a, nažalost, ne postoji način da se situacija promijeni - kazao je Pavlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.