DUBIOZE

Šta je pozadina zaduženja u iznosu od 300 miliona eura: Republika Srpska nije finansijski samoodrživa

Opozicija u RS oštro osudila posljednje zaduživanje Vlade i pozvala na odgovornost

Dodik, Cvijanović i Višković. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

22.4.2021

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanka na Mrakovici prije dva dana, potvrdio je da se Republika Srpska zadužila za novih 300 miliona eura putem prodaje obveznica na Londonskoj berzi.


Najveća izdaja

Iz opozicije su uslijedile žestoke reakcije. Nakon sastanka četiri opoziciona lidera u RS Mirka Šarovića, Branislava Borenovića, Nenada Nešića i Nebojše Vukanovića, predsjednik PDP-a je izjavio da su razgovarali i o zaduživanju, što je, kako kaže, najveća izdaja RS po kamatnim stopama višim nego u Africi.

- Federacija je izašla s obveznicama sa šest puta nižim kamatnim stopama nego što su to uradili ovi banditi. Očigledno se tu radi o kriminalu i sigurno se radi o novcu otuđenom od građana. Neko želi na narodu i građanima zaraditi i na kamatama - izjavio je Borenović.

Zanimljivo je da zaduživanje na Londonskoj berzi dolazi u jeku Dodikovih poziva na otcjepljenje. No, postavlja se pitanje koliko je RS zapravo uopće finansijska stabilna i ekonomski samoodrživa. Ekonomista Admir Čavalić za „Avaz“ kaže da RS ne bi dugo opstala.

- RS nije finansijski samoodrživa. Godišnje se oko 150 do 200 miliona KM prelijeva iz FBiH u RS samo po osnovu preraspodjele koja se odnosi na indirektne poreze. RS nema fiskalni kapacitet, može to biti i posljedica činjenice da mi nemamo aktivnu monetarnu politiku, zato je Dodik glavni lobista i zagovarač da se unište samostalnost i valutni odbor Centralne banke.

Ekonomski gledano, ono što je bitno navesti, hipotetički, kada bi se RS i otcijepila, bez podrške nekih drugih država, ne bi ekonomski preživjela ni godinu, imala bi bankrot, neispunjenje obaveza. Naravno, to ne znači gašenje entiteta, ali znači krah i vrlo izvjesne socijalne nemire - objasnio je Čavalić.


Skupo zaduženje

Ipak, postavlja se pitanje zašto se RS tako naglo zadužila na ovaj način, i to baš na Londonskoj berzi. Ekonomista Zoran Pavlović u razgovoru za „Avaz“ kaže da su troškovi zaduživanja nevjerovatno visoki.

- Koji su motivi da se ide na berzu u Londonu, umjesto onu u Beču, gdje je napravljen dogovor, nije mi jasno. Troškovi koji prate ovo izdavanje obveznica su relativno visoki, a na kraju zbog ocjene boniteta cijena je došla na 4,75 godišnje na pet godina, što je nevjerovatno visoka cijena za „državne obveznice“, one su uvijek stabilne i niskih kamata - kazao je Pavlović.


Jedini način da održe trenutni nivo potrošnje

Čavalić ističe da se RS nalazi u ozbiljnim fiskalnim problemima te da glavni uzrok ovakvom paničnom zaduživanju treba tražiti u činjenici da su ovom entitetu zaduživanja jedini način da održi trenutni nivo potrošnje.

- Vi, ako posmatrate ukupan dug BiH, on iznosi oko 35 posto BDP-a, ali na RS od toga otpada 50 posto. Budžet RS je precijenjen. Značajan dio sredstava iz budžeta RS ide na servisiranje zdravstvenog sistema, boračkih naknada i funkcioniranje invalidsko-penzionog sistema. To je najveći dio budžeta. Osim toga, bitna stavka je servisiranje ranijih dugova - istakao je Čavalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.