ZVORNIK

Danas štrajk u područnoj školi u Liplju, djeca neće na nastavu

U matičnim knjigama upisane ocjene iz „jezika bošnjačkog naroda“, kažu u Vijeću roditelja

Škola u Liplju. Arhiv

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

1.9.2020

Učenici područne škole „Sveti Sava“ iz Liplja kod Zvornika, zajedno sa svojim roditeljima, danas u osam sati započet će štrajk i neće pohađati nastavu.

- Imali smo dogovor da se u knjižice i matične knjige upisuju ocjene iz bosanskog jezika. U knjižicama je tako upisano, ali su u matičnim knjigama upisane ocjene iz „jezika bošnjačkog naroda“ - kažu u Vijeću roditelja škole u Liplju.

Učenici i roditelji su u aprilu 2018. godine štrajkovali glađu ispred Gradske uprave Zvornik zbog identičnog problema. Obećano im je tada da će se u knjižice i matične knjige upisivati naziv bosanskog jezika.

- Obećanje je ispunjeno, ali je pandemija koronavirusa iskorištena da se u matičnim knjigama upiše naziv „jezik bošnjačkog jezika“. Nama to nije prihvatljivo - ističu u Vijeću roditelja.
Vijeće roditelja učenika škole u Liplju traži od predstavnika svih nivoa vlasti, od međunarodne zajednice, kao i svih nevladinih organizacija i udruženja koja se bore za ljudska prava i slobode da konačno što ozbiljnije pristupe ovome problemu, jer je ovo za njih, kako ističu, pored svih ostalih problema s kojima se susreću u manjem bh. entitetu RS, kap koja je prelila čašu.
Navode i da nemaju ništa protiv toga da svaki narod izučava svoj jezik, ali pitaju zbog čega se njima  zabranjuje izučavanje bosanskog jezika

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.