KOMENTAR DANA

Entiteti, pa tek onda država

Tegeltija je, prepuštanjem odluke premijerima FBiH i RS ponizio državnu instituciju na čijem je čelu

Piše: Nerma Ajnadžić / Avaz.ba

3.9.2020

Nerma Ajnadžić. Avaz

Bosna i Hercegovina otvara granice za strane državljane uz negativan test na koronavirus. Lijepa vijest, posebno za turizam, hotelijerstvo, ugostiteljstvo...

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija jučer je na sastanku s premijerima RS i FBiH Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem usaglasio odluku u vezi s ulaskom stranih državljana u BiH. Ništa sporno, osim što jedna državna institucija, kakva je Vijeće ministara, odluku prepušta entitetima i njihovim premijerima.

O Ustavu BiH se mnogo govori ovih dana, a jedno je sigurno - spuštati odluke, poput ove, na entitete i njihove predstavnike nije po Ustavu BiH. Da rezimiramo, pitanje granica je isključivo u nadležnosti države. Pregovori tri premijera Tegeltije, Novalića i Viškovića nisu ustavni mehanizam. Niti se odluke koje se tiču BiH, njenih granica i građana trebaju, da ne kažemo smiju, donositi prema ovoj matrici.

Gospodin Tegeltija je, na određeni način, time ponizio državnu instituciju na čijem je čelu, pa čak i Predsjedništvo BiH, koje je dalo preporuku.

Pitanje zdravstva je važno i ono jeste podijeljeno po entitetima i kantonima, ali ni u situaciji u kakvoj smo svi sada zbog pandemije koronavirusa ne smije se zaboraviti da je jedna državna granica.

Neformalni sastanci, razmjena informacija, prijedlozi, dogovori… To sve treba, pa i češće se dešavati. I za pohvalu je, jer zajednički se možemo boriti s ovom pošasti i njenim posljedicama. Ali odluke se moraju dogovarati i donositi unutar državnih institucija. A jedina država ovdje je BiH, a Vijeće ministara je njena vlada.

I sve to nezavisno od činjenice da je odluka o otvaranju granica zakašnjela i, vjerovatno, beskorisna u ovom trenutku kada se bilježe milionski gubici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.