POTPREDSJEDNIK FBIH

Stojanović o Mijatoviću: Licemjerno je da SDA kritikuje, a oni su funkcionere iz RS-a prebacivali u FBiH

Stojanović je istakao da će, ako dođe do blokade Vlade FBiH, na potezu biti visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit

Igor Stojanović. Printscreen

H. J. I.

29.3.2023

Rok za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine mora biti ispoštovan, u suprotnom ćemo imati problem. Vrlo je izvjesno da Lendo (Refik, potpredsjednik FBiH, op.a.) neće dati saglasnost, a ukoliko do toga dođe, moguće je da Fadil Novalić ostane premijer, izjavio je za BHRT potpredsjednik FBiH Igor Stojanović.

Stojanović je istakao da će, ako dođe do blokade Vlade FBiH, na potezu biti visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), ali da nije siguran hoće li deblokirati proces.

Lendo nije promijenio raniji stav

- Ključ u Klubu Bošnjaka SDA ima isključivo zahvaljujući odluci Šmita (o izmjeni Izbornog zakona i Ustava FBiH), pomogao je SDA da može blokirati novu Vladu - rekao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, Lendo nije promijenio svoj raniji stav o formiranju Vlade.

- Kaže da je SDA pobjednik na izborima i da mora učestvovati u formiranju vlasti. On krivi nas zašto nisu u Vladi - naveo je Stojanović.

Naglasio je kako očekuje da će uskoro formirati Vladu FBiH, te da će je Predstavnički dom Parlamenta FBiH potvrditi.

- Imamo većinu, trudimo se da formiramo vlast. Očekujem da ćemo u narednih 10-ak dana postići dogovor - rekao je Stojanović.

Nikšić zatražio dodatne konsultacije

Stojanović je naveo da predsjednica FBiH Lidija Bradara danas nije donijela odluku o formiranju Vlade zbog dodatnih konsultacija koje je zatražio predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

- Nikšić je zatražio je dodatne konsultacije, prije svega zbog prijedloga Stranke za Bosnu i Hercegovinu da Anel Kljako bude ministar. Anel Kljako je prema optužbama iz CIK-a neko ko je zloupotrijebio izborni proces u svrhu dobijanja glasova i Nikšić je zatražio da razmisle o tom prijedlogu, jer bi njegovim izborom nova Vlada bila kompromitovana - istakao je Stojanović.

Dodao je da ima i drugih razloga zbog kojih je odluka o formiranju Vlade odgođena, ali nije htio navoditi koji su.

Imenovanje Vojina Mijatovića

Komentarisao je prijedlog imenovanja Vojina Mijatovića za ministra unutrašnjih poslova FBiH i brojne reakcije koje su uslijedile nakon toga.

- On je prijedlog od strane rukovodstva BiH, ne treba osuđivati nikoga prije nego što počne raditi. Licemjerno je od bilo kojeg SDA-ovca kritikovati poteze SDP-a. SDA je sve svoje zvaničnike koji su bili imenovani u Republici Srpskoj, uspjela da prebaci na pozicije u FBiH - naveo je Stojanović, te dodao:

- Ako želimo da povezujemo BiH, RS i FBiH, zašto ne bi neki Bošnjak bio imenovan na poziciju ministra u RS ili Srbin u FBiH i slično.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.