ISTRAŽUJEMO

Zalihe testova za koronu pri kraju!?

U Sarajevu tvrde da imaju testova, Tuzla je u problemu

Potražnja za testiranjima je velika. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

3.9.2020

Povećan broj testiranja na koronavirus u oba bh. entiteta otkriva i sve više zaraženih. A potražnja za testiranjima je velika. To je dovelo do toga da su, kako saznajemo, neki kantoni u Federaciji BiH pri kraju sa zalihama.

Medicinska oprema

Peršić: Donacija WHO-a. Arhiv

Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala nam je kako imaju dovoljno testova, ali je proces nabavke u toku. 

S druge strane, portparol Federalnog ministarstva zdravstva FBiH Zlatan Peršić potvrdio nam je da je situacija lošija u Kliničkom centru Tuzla.

- Oni su pri kraju s testovima koji su nabavljeni iz budžeta FBiH, njih 170.000. Uskoro će stići donacija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sa značajnim brojem testova. Očekujemo da stigne u narednih osam do deset dana, a potom će biti raspoređena laboratorijima - govori Perišić.

Međutim, naglašava, nabavku testova trebaju vršiti zdravstvene ustanove putem svojih redovnih procedura, kao što nabavljaju drugu medicinsku opremu neophodnu za rad.

- I u budžetu FBiH ove godine je planirano po 10 miliona KM za tri klinička centra - Sarajevo, Mostar i Tuzla. I to su sredstva koja oni mogu i trebaju iskoristiti za nabavku svega potrebnog u borbi protiv oboljenja COVID-19, uključujući testove - ističe Peršić.

Dok se neke donacije očekuju, neke već dugo čekaju da budu raspodijeljene. Tako je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo još donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja uključuje 40 respiratora te veliki broj testova na koronavirus, ali i druge medicinske opreme.

- Carinski postupak u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je završen u ponedjeljak. Dostavljena je neophodna dokumentacija. Postupak je okončan i roba može ući u carinsko područje - kazao nam je portparol UIOBiH Ratko Kovačević.

Princip raspodjele

Kovačević: Carinski postupak okončan. Arhiv

Duško Kojić iz Ministarstva civilnih poslova BiH istakao je kako je identificirana institucija u RS Institut za javno zdravstvo, a u Distriktu Brčko BiH je to Zdravstveni centar.

- FBiH još nije dostavila koje su identificirane ustanove po kantonima. Iz RS su naveli kako su spremni da pošalju kamion i da preuzmu svoj dio doniranih sredstava. Sve je podijeljeno u skladu s članom 2. Odluke o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje, što znači da 38 posto ide za RS, 62 posto za FBiH, i po pola procenta od oboje ide za Distrikt Brčko - pojasnio je Kojić.

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravstvo, kazao je kako je papirologija u fazi završetka te kako će danas biti poslano sve potrebno, što znači da će uskoro početi distribucija pomoći UAE u FBiH.

Čerkez: Danas šaljemo sve. Arhiv

Osjetljivi dio

- U donaciji UAE je, između ostalog, i 100.000 testova. Odnosno, to su brisovi i transportne podloge koje se, nakon uzimanja brisa pacijenta, šalju u laboratorij koji dalje testira u PCR aparatu. To nisu testovi. To je i najosjetljiviji dio te donacije - ističe Kojić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.