REPUBLIKA SRPSKA

Šeranić: Moguće je da časove produžimo na 45 minuta

Kod ukupno 66 djece predškolskog i školskog uzrasta potvrđen novi koronavirus

Alen Šeranić. AGENCIJE

A. V. / Avaz.ba

15.9.2020

Školska nastava u Republici Srpskoj u posebnom režimu traje već 15 dana. Kao što se i očekivalo, novi koronavirus je potvrđen kod nekoliko učenika i nastavnika, a nadležni situaciju ocjenjuju zadovoljavajućom.

Najvažnije je to što škole nisu izvor zaraze. Po posljednjim dostupnim podacima, koje je saopćila ministarka prosvjete Natalija Trivić, novi koronavirus potvrđen je kod 15 učenika i sedam nastavnika i drugog osoblja u školama. U školama u RS ima oko 150.000 učenika i zaposlenog osoblja.

U Institutu za javno zdravstvo RS saopćili su da je kod ukupno 66 djece predškolskog i školskog uzrasta potvrđen novi koronavirus. Najnovije podatke će vjerovatno nadležni u Institutu da saopće danas, jer su i najavili da će analizirati prvih 14, odnosno 28 dana nastave jer je to najbitniji period sa stanovišta epidemiološke situacije.

Od toga će da zavisi i to da li će neke mjere u školama biti korigovane i/ili će biti uvedene neke nove.

– Pratit ćemo situaciju. Možda će časovi biti produženi na 45 minuta 1. decembra, ali se to mora procjenjivati. Ovo je novo i za kolege u obrazovnom sistemu – rekao je nedavno ministar zdravlja Alen Šeranić, prenosi Srpskainfo.com .

On kaže da početak nove školske godine zavisi od nas samih, od stanja u samoj lokalnoj zajednici. 

Ističe da je Institut za javno zdravstvo dobio jasne preporuke kako da epidemiološki prate situaciju, usredsređujući se na broj zaraženih u lokalnim zajednicama.

– Donoseći odluku o početku škole u klupama, rukovodili smo se i preporukama evropskih i svjetskih centara, među kojima je Evropski centar za kontrolu bolesti. Po njihovim podacima, gotovo je neznatan broj djece u Evropi koja su se zarazila koronavirusom u okviru same škole – rekao je Šeranić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.