REAKCIJE

Slučaj Kamber: Kavalec podržava istrage izbornih prevara

Kavalec dodala da je Misija spremna podržati svaki proces koji poboljšava izborni integritet i vraća povjerenje građana u izbore.

Jasna poruka OSCE-a. Arhiv

Avaz.ba

17.9.2020

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja nedavne napore Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, tužitelja Distrikta Brčko u procesuiranju slučajeva navodne izborne prevare, rekla je Ketlin Kavalec (Kathleen Kavalec), šefica OSCE-ove misije u našoj zemlji.

- Suzbijanje izborne prevare ključna je komponenta u zaštiti integriteta i vjerodostojnosti izbora. To je neophodno za vraćanje povjerenja i omogućavanje da volja naroda ude pravilno zastupljena, što je naznačeno u svim prethodnim izvještajima o praćenju izbora koje je izdao OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) - rekla je Kavalek.

Tužiteljstvo je naložilo raciju na četiri lokacije u Sanskom Mostu, gdje je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pronašla i zaplijenila mobitele, računare, kasete s diktafonima, USB-ove i druge memorijske uređaje.

Tom prilikom policija je privela Asima Kambera, člana Stranke demokratske akcije (SDA), koji je poslanik u Parlamentu FBiH, njegovog saradnika Fazira Vukalića i SDA-ovu voditeljica ureda u Sanskom Mostu Murelu Husić, koja je nakon ispitivanja predata Tužilaštvu. Te se osobe dovode u vezu s općim izborima 2018. godine.

- Misija poziva nadležna tijela, uključujući Centralnu izbornu komisiju i tijela za provođenje zakona širom zemlje, da budu proaktivna u rješavanju pritužbi i istrazi sumnjivih izbornih kaznenih djela. Misija poziva vodstvo političkih stranaka da provode politike kako bi spriječile bilo kakvu izbornu prevaru u svojim redovima - rekla je Kavalec u svojoj izjavi.

Dodala je kako je Misija spremna podržati svaki proces koji poboljšava izborni integritet i vraća povjerenje građana u izbore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.