POSJETE

Ministrica Turković u Beču o Trgovskoj gori

Turković se u svom govori posebno se osvrnula o pitanju Trgovske gore kao potencijalne lokacije za odlaganje nuklearnog otpada u blizini granice BiH s Hrvatskom

Fu. M. / Avaz.ba

21.9.2020

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković održala je govor na plenarnom zasjedanju 64. Generalne skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Turković se u svom govori posebno se osvrnula o pitanju Trgovske gore kao potencijalne lokacije za odlaganje nuklearnog otpada u blizini granice BiH s Hrvatskom.

- Potencijalni negativni utjecaji na zdravlje također izazivaju osjećaj straha kod lokalnog stanovništva u obje zemlje, što bi onda moglo dovesti do negativnih socio-ekonomskih utjecaja. Stoga tražimo pomoć Evropske unije i Međunarodne agencije za atomsku energiju(IAEA), kako bi pomogli našem susjedu da pronađe sigurno i prikladno mjesto za svoj nuklearni otpad. Mjesto koje ne prijeti našem životu, mjesto koje neće utjecati na naše nacionalno blago, rijeku Unu - kazala je Turković.

- Pomozite nam ojačati pravo na život, temelj ljudskih prava, do kojeg iskreno držimo kao zemlja, koja teži da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji - kazala je u svom obraćanju ministrica Turković.


Turković će u Austriji održati niz sastanaka sa najvišim zvaničnicima nekoliko agencija Ujedinjenih nacija sa sjedištem u Beču,a sastat će se i sa predstavnicima austrijske Vlade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.