REAKCIJE

Nikšić o izvještaju SOA-e: Ovo je sredstvo borbe protiv BiH

Ističe da je „interesantno da se ovaj, po BiH kompromitirajući izvještaj, objavljuje netom nakon diskutabilne posjete Milorada Dodika Zagrebu"

Niškić: Oštra reakcija. Arhiv

Piše: G. M. / Avaz.ba

22.9.2020

Predsjednik Socijaldemokratske partije i delegat u Predstavničkom domu PSBiH Nermin Nikšić reagirao je na izvještaj hrvatske obavještajne agencije SOA za koji je rekao da je „definitivno sredstvo borbe protiv BiH“.

- Pored niza navoda koji apsolutno ne stoje očekujem da zvanične institucije BiH prije svih OSA, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH reagiraju na ovaj SOA-in godišnji izvještaj o sigurnosnim prilikama - navodi Nikšić.

Ističe da je „interesantno da se ovaj, po BiH kompromitirajući izvještaj, objavljuje netom nakon diskutabilne posjete Milorada Dodika Zagrebu, a javno prezentiranje ovog izvještaja poslužit će kao sredstvo za legitimiranje Hrvatske politike u borbi protiv BiH“.

- Da namjere nisu krajnje iskrene niti dobrosusjedske kako ih prikazuju u Hrvatskoj, pokazuju činjenice da zvanična vlast Hrvatske nije obavijestila vlasti BiH, kako bi se eventualno sve navedeno razmotrilo i otklonilo kao prijetnja. Naprotiv, oni su to javno prikazali i još mašu s njim kao sredstvom, tim prije jer se u izvještaju krije masa neistina i konstrukcija koje štete ugledu, ali i sigurnosti BiH - objavio je Nikšić na svom Facebook profilu.

Izvještaj hrvatske obavještajne agencije SOA definitivno je sredstvo borbe protiv BiH❗️ Pored niza navoda koji...

Posted by Nermin Nikšić on Tuesday, 22 September 2020

Kao državni parlamentarac i predsjednik SDP-a traži da OSA BiH sačini javni izvještaj u kojima će se težište oslanjati na odnos BiH i Hrvatske, gdje će biti predstavljene i sve negativne posljedice po miješanje SOA-e u BiH.

Još su živa sjećanja, ističe, na mutne rabote SOA-e, koja da bi opravdala izjava bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o 10.000 ratnika, Bošnjake pokušala uvjeriti da prokrijumčare oružje do mjesta povezanih sa pokretom selefija u Bosni.

- „Otkriće" tog oružja potvrdilo bi tako da u BiH postoji 10.000 ljudi sa „veoma radikalnom retorikom i namjerama". No, BiH ne samo da drži pod kontrolom problem povratnika sa stranih ratišta, nego je i lider na ovom polju. Stoga Izvještaj SOA-e ne odgovara istini i definitivno je sredstvo borbe protiv BiH – ističe čelnik SDP-a.

Zato hitno očekuje reakciju bh. institucija čija šutnja ga, kako kaže, dodatno zabrinjava, posebno jer se bez vlasti Hrvatske i njihovih institucija ne bi ovaj izvještaj mogao objaviti.

- Zato su bh. institucije dužne što prije reagirati – napisao je Nikšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.