PROCEDURE

CIK pojasnio kako će glasati zaraženi koronavirusom

Birač kojem je dijagnosticirano oboljenje COVID-19 nakon isteka roka od 72 sata prije dana izbora, ili na sam dan izbora, zahtjev za glasanje je dužan dostaviti najkasnije na dan izbora

Svi glasači moći će obaviti svoje građansko pravo. Arhiv

Avaz.ba

24.9.2020

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je na 57. (hitnoj) sjednici usvojila Pravilnik o dopunama i izmjeni Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini kojim je pored ostalog propisana procedura ostvarivanja prava na glasanje birača koji su pozitivni na COVID-19 i/ili birača kojima je određena izolacija ili su hospitalizirani.

Navedenoj kategoriji birača na njihov zahtjev bit će omogućeno da glasaju putem posebno formiranog mobilnog tima.

Da bi ostvario biračko pravo, birač pozitivan na COVID-19 i/ili birač kojem je određena izolacija ili je hospitaliziran dužan je najkasnije u roku od 72 sata prije dana izbora lično (putem e-maila, faxa ili telefonskih aplikacija osposobljenih za prijem dokumenata, odnosno fotografija dokumenata) ili putem drugog lica, dostaviti izbornoj komisiji zahtjev za glasanje putem kovertiranog glasačkog listića, odnosno medicinski nalaz koji potvrđuje da je pozitivan na COVID-19 i/ili akt nadležnog organa kojim mu je određena izolacija ili hospitalizacija.

Birač kojem je dijagnosticirano oboljenje COVID-19 nakon isteka roka od 72 sata prije dana izbora, ili na sam dan izbora, zahtjev za glasanje je dužan dostaviti najkasnije na dan izbora.

Pravilnikom je predviđeno da u sastavu posebnih mobilnih timova po mogućnosti bude najmanje jedan zdravstveni radnik. Predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog mobilnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom.

Pravilnik o dopunama i izmjeni Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini će javnosti biti dostupan na web stranici CIK BiH i biće objavljen u službenim glasilima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.