POTPREDSJEDNIK RS

Salkić: Bošnjačka djeca u RS dočekuju Evropski dan jezika u diskriminaciji

Osim u školama, građani su svakodnevno diskriminirani, jer su u javnoj upotrebi uglavnom srpski jezik i ćirilica što Bošnjacima nameće prisilnu jezičku asimilaciju, kazao je Salkić

Avaz.ba / Fena

Salkić: Diskriminacija je najvidljivija u obrazovnom procesu u ovom entitetu

Foto: Athiv


Bošnjačka djeca, ali i generalno Bošnjaci u Republici Srpskoj dočekuju 26. septemabr, Evropski dan jezika u svjetlu sveopšte diskriminacije i negiranja maternjeg bosanskog jezika, ocijenio je danas u razgovoru za Fenu potpredsjednik RS Ramiz Salkić.

- Diskriminacija je najvidljivija u obrazovnom procesu u ovom entitetu, gdje se djeci suprotno njihovom opredjeljenju nameće naziv jezika koji je uvredljiv za naša osjećanja - kazao je Salkić.

Naglasio je da je "diskriminacija po pitanju zabrane naziva i upotrebe bosanskog jezika antiustavna i protuzakonita, ali se ona provodi bez sankcija uprkos presudama sudova da mora prestati".

- Osim u školama, građani su svakodnevno diskriminirani, jer su u javnoj upotrebi uglavnom srpski jezik i ćirilica što Bošnjacima nameće prisilnu jezičku asimilaciju - kazao je Salkić.

Istakao je da "ovakvo stanje u mnogome utiče na opšti ambijent, osjećaj pripadnosti ovom prostoru i ostanku Bošnjaka na ovom prostoru".

- Uvjeren sam da se sve ovo dešava radi nastavka realizacije ratnih ciljeva o čistom srpskom, pravoslavnom prostoru mirnodopskim metodama. Pogubno je i žalosno što oni koji ovo stanje mogu promjeniti ništa ne čine da diskriminacija prestane - kazao je Salkić u razgovoru za Fenu. 

Evropski dan jezika tradicionalno se obilježava 26. septembra u 47 zemalja članica Vijeća Evrope, gdje se kroz niz aktivnosti skreće pažnja na važnost poznavanja stranih jezika i bogatu lingvističku i kulturalnu raznovrsnost u Evropi.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na