DAN NESTALIH

Salkić: Pozivamo one koji znaju da kažu gdje se nalaze masovne grobnice

Nakon genocida i drugih stravičnih zločina koji su počinjeni, najmanje što se može uraditi za preživjele je pronalazak kostiju njihovih najmilijih, kazao je Salkić

Ramiz Salkić. Anadolija

Anadolija

30.8.2021

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, uputio je danas poruku povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, u kojoj je pozvao sve nadležne institucije i organizacije, ali i građane, da daju još veći doprinos u traženju nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

- U proteklih 26. godina od okončanja agresije, umjesto uključivanja svih u proces traženja nestalih, mi smo bili suočeni sa procesom prikrivanja počinjenih zločina. Masovne grobnice napravljene tokom agresije, uz upotrebu jedinica Vojske RS, uz znanje civilnih vlasti, prekopavane su, tijela prenošena na druge lokacije i skrivana u sekundarne i tercijarne masovne grobnice - poručio je Salkić.

Naveo je kako te poslove nisu mogli raditi pojedinci, već sistem, te kako se, nažalost, grobnice sa tijelima ubijenih bošnjačkih civila još uvijek se kriju. Istražitelji ne uspijevaju doći do tijela nestalih jer nailazimo na kolektivnu šutnju o zločinima i mjestima gdje su skrivena tijela žrtava.

- Naše majke, sestre, očevi, braća i rodbina, koje sam u proteklom periodu susretao na obilježavanjima stravičnih zločina širom naše domovine, imaju jednu zajedničku želju – da pronađu kosti svojih najmilijih. Zbog toga, zajednički moramo nastaviti više raditi na ovom procesu od kojeg se nikada ne smije odustati. Nakon genocida i drugih stravičnih zločina koji su počinjeni, najmanje što se može uraditi za preživjele je pronalazak kostiju njihovih najmilijih i njihov dostojanstven ukop. U ime porodica i preživjelih žrtava pozivamo one koji znaju da kažu gdje se nalaze masovne grobnice i da na taj način donesu olakšanja porodicama ubijenih. Pozivamo ih da pokažu minimum dostojanstva, da stanu na stranu pravde i da doprinesu da njihove nekadašnje komšije konačno nađu svoj smiraj - piše u poruci Salkića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.