15 GODINA RUBRIKE

Mufid Garibija napisao više od 700 tekstova u "Avazu" o starom Sarajevu

Čitaoci su tekstove izrezivali i sakupljali, a neki bi pozivali redakciju i tražili o čemu da se piše

Garibija: Zaljubljenik u Sarajevo. Avaz

Piše: M. Dakić

4.10.2020

U februaru 2021. godine napunit će se tačno 15 godina kako najtiražnije bh. dnevne novine „Avaz“ pišu o starom Sarajevu.

Prvi tekst: Rubrika je „šetala“. Avaz

Historija grada

U više od 700 tekstova na najljepši način je čitaocima približeno naše Sarajevo, i to od svog postanka pa do danas.


Autor svih 700 tekstova, poznati sarajevski arhitekta Mufid Garibija, koji je prepoznatljiv kao dobar poznavalac historije grada, trudio se kroz jedan vid priče dočarati čitaocima neka prošla vremena i nakratko ih vratiti u prošlost, iznoseći interesantne, manje ili više poznate podatke, historijske činjenice, običaje i anegdote.

Svake nedjelje nas je vodio u neke od sarajevskih sokaka, čaršija, stadiona, kafana, izletišta... Sve je počelo još davne 2007., i to u ponedjeljak, 26. februara.

Radni dani

Tih više od 700 tekstova zasigurno pokazuje jedan mali, ali vrlo značajan dio historije našeg grada.

Osvrće se na nešto za njega posebno važno, a to je da je „Avaz“ jedini 12. jula 2000. objavio njegovu svjetsku nagradu za umjetnost u filateliji, i to na naslovnoj stranici. Dodjela je bila u gradu Asijago, u Italiji, čiji je pokrovitelj bio predsjednik Italije, a u konkurenciji je bilo 87 zemalja.

Jednom prilikom Garibija je kazao: “Vi iz „Avaza“, pa i ja s vama, približavamo stanovnicima grada Sarajevo da ga još više vole i čuvaju.”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.