ZABRINJAVAJUĆE

Ekonomija BiH pala dva puta više od očekivanog!

U drugom kvartalu stvarni pad je ipak veći u usporedbi s prvim kvartalom ove godine i iznosi ogromnih 10,8 posto, kaže Hadžić

E. Halimić

Izvjestan je duboki ekonomski pad u BiH

Foto: Arhiv


Prema prvim procjenama statističkih zavoda, u FBiH je realni pad BDP-a iznosio 9,7 posto u drugom kvartalu u odnosu na isti kvartal prethodne godine, dok je istovremeno pad u RS bio 6,9 posto.

Entitetske brojke

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, najveći realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima kao što su trgovina na veliko i na malo, popravak motornih vozila, prijevoz... U RS najveći pad realne bruto dodane vrijednosti bio je u djelatnosti umjetnost, zabava i rekreacija. 

Prethodno su analitičari predviđali bh. ekonomiji pad između pet i šest posto. S obzirom na entitetske brojke, izvjestan je dubok pad.

Ekonomista Faruk Hadžić za „Avaz“ je kazao da podaci u vezi s padom BDP-a u drugom kvartalu pokazuju da je stvarni pad ipak veći nego što su bile najave i prognoze, jer u usporedbi s prvim kvartalom ove godine pad je ogromnih 10,8 posto.

- Treba reći da je ovaj pad mogao biti i manji da smo imali pravovremenu i dovoljno snažnu podršku vlasti privredi. Ovako sada imamo velike budžetske rupe, koje nije mogao pokriti ni kredit od MMF-a, tako da će sada mjere za oporavak biti još izazovnije i finansijski ozbiljnije – poručio je Hadžić.

  • Hadžić: Velike budžetske rupe

    Hadžić: Velike budžetske rupe

    Foto: Arhiv


Niska osnovica

Dodao je da ovaj pad i na onako nisku osnovicu BDP-a predstavlja veliki problem za fragilnu ekonomiju BiH i prije pandemije koronavirusa. 

- Vlasti moraju ozbiljno krenuti s hitnim mjerama oporavka, kako ne bi doživjeli još veće urušavanje ekonomije – naglasio je Hadžić. 

EBRD: Negativna inflacija

Rast BDP-a u BiH dodatno je usporen u prvoj četvrtini ove godine na dva posto, navodi se u najnovijem izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj. Dodaje se da je prognoziran pad BDP-a za pet posto u ovoj godini, dok se za sljedeću godinu prognozira rast od tri posto. 

- Inflacija je negativna od aprila 2020. godine, što je posljedica pada cijena kao i odluke entitetskih vlasti da ograniče marže – naglasili su.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na