SKUPŠTINA HNK

Tužbe teške više od 30 miliona KM udar na kantonalnu kasu

U proteklih četiri, pet godina isplatili smo preko 16 miliona KM, rekao Špago

Skupština HNK je u prethodnom sazivu dala saglasnost na plan vansudskih nagodbi. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

6.10.2020

Silne pravosnažne presude po osnovu tužbi budžetskih korisnika, koje se mjere u desetinama miliona maraka mogle bi biti novi udar na ionako, zbog situacije s koronavirusom, osiromašenu kasu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Upravo su o tome raspravljali skupštinski zastupnici koji su na današnjoj sjednici na dnevnom redu imali izvještaje izvještaje o radu Kantonalnog suda u Mostaru, Tužilaštva HNK i Javnog pravobranilaštva HNK.

Tako je u izvještaju Pravobranilaštva navedeno da su tokom protekle godine u radu imali 1961 izvršni predmet ukupne vrijednosti od skoro 36 miliona KM.

- U više od 70 posto ovih predmeta radi se o izvršenjima po pravosnažnim presudama kojima se potražuju naknade razlike toplog obroka, regresa, noćnog i prekovremenog rada, prevoza, ocjene rada i slično, odnosno, potraživanja po ranijem kolektivnom ugovoru za službenike - stoji  u izvještaju.


Skupština HNK je u prethodnom sazivu dala saglasnost na plan vansudskih nagodbi. M. Smajkić

Među postupcima koji su lani pokrenuti su tužbe uposlenika osnovnih i srednjih škola, s pravnim osnovom primjene veće osnovice za obračun plaća u odnosu na ostale korisnike budžeta HNK.

Zanimljivo je da su po pitanju ovih tužbi općinski sudovi u Konjicu, Čapljini i Mostaru presudili u korist tužitelja, a Općinski sud u Čitluku u korist Kantona. Takva praksa je razočarala, kako je to naveo, Šerifa Špagu, predsjedavajućeg Skupštine HNK, jer je riječ „o istom predmetu na osnovu istih propisa“ i „nelogično je da sudovi na takav način donose odluke“.


- Skupština HNK je u prethodnom sazivu dala saglasnost na plan vansudskih nagodbi i po tom osnovu u proteklih četiri, pet godina isplaćeno je preko 16 miliona KM strankama koje su prihvatile da se odreknu kamata. Naše procjene govore da su pravosnažne presude teške više od 30 miliona KM - kazao je Špago.

Također, Špago je potvrdio da se cijela ova priča sa tužbama, odnosno, isplatama pravosnažnih sudskih presuda prenijela i na Sud u Strazburu koji zbog sporosti, odnosno neriješavanja predmeta u razumnom roku, donosi odluke da se iz kantonalnog budžeta isplaćuju nadoknade strankama u postupku.

Kovač: MUP vam se urušava

Zdenko Kovač, glavni kantonalni tužilac se tokom iznošenja izvještaja o radu Tužilaštva HNK dotaknuo katastrofalnog stanja u MUP-u HNK.

- Urušava vam se MUP. Apeliram na ovaj dom, popravite stanje u MUP-u i postavite zapovijednu strukturu - upozorio je Kovač.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.