INTERVJU

Špago: Uvjeren sam da će Mostarci donijeti pravu odluku

Neophodno je bilo da se političke stranke probosanskohercegovačke orijentacije okupe

Špago: Zajednički i jedinstven odgovor. Avaz

Razgovarala: Meliha Smajkić

18.12.2020

U intervjuu za naš list Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona koji se proteklih mjeseci našao u ulozi koordinatora Koalicije za Mostar 2020, koju čine SDA, SBB, DF, SBiH i BPS, kazao je kako su građani Mostara uvijek u bitnim historijskim događajima donosili prave odluke.

Najvažniji izbori

- Uvjeren sam da će tako biti i sada i, bez obzira na specifičnu epidemiološku situaciju, da će u velikom broju izaći na izbore i dati podršku ovoj promostarskoj koaliciji i osigurati da procesima u gradu upravljaju politike i ljudi koji su ga branili u najtežim vremenima, a koji Mostar mogu razvijati i napraviti po mjeri svih njegovih građana.

Zbog čega je u Mostaru važno bilo okrupnjavanje političkih subjekata u Koaliciju za Mostar?

- Lokalni izbori u Mostaru koji će biti održani 20. decembra su jedni od najvažnijih izbora od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma iz više razloga. Održat će se nakon što smo osam godina bili bez Gradskog vijeća i nakon što je gradonačelnik koji je izabran nakon izbora 2008., u periodu 2012.-2020., tu dužnost obavljao bez ikakvog legitimiteta i s upitnim legalitetom. U tom periodu došlo je do potpune stagnacije grada. Mostar je paradigma  odnosa u FBiH, izborom Vijeća i legalnog i legitimnog gradonačelnika bit će stvoreni preduvjeti za oporavak i razvoj grada, što će dovesti i do relaksacije političkih odnosa na ovim prostorima, a s tim će doći investicije i ulaganja koji će građanima Mostara otvoriti perspektivu za ostvarenje njihovih planova. Zbog toga, a posebno zbog svojatanja grada od pojedinih političkih subjekata, veličanja presuđenih ratnih zločinaca i ratnih projekata UZP-a, neophodno je bilo da se političke stranke probosanskohercegovačke orijentacije okupe i da daju zajednički i jedinstven odgovor na sva ova pitanja, da građanima pošalju poruku i svojim zajedničkim nastupom i izborom kadrova probude inat i pruže nadu i uvjerenje da Mostar može uspjeti.

Izbori u Mostaru su, bez sumnje, historijski događaj. Svaki glas bit će važan. Koliko je Koalicija, prema Vama, uspjela animirati građane da se odazovu tom trenutku?

- Prije svega, izbori u Mostaru trebaju biti događaj koji će u svakom smislu pokrenuti Mostar, vratiti građanima povjerenje u institucije ove države i biti, kako u posljednje vrijeme mnogi ponavljaju, praznik demokratije. U izbornoj kampanji smo nastojali kroz javne tribine, info pultove, kampanjom „od vrata do vrata“, putem društvenih mreža i medija doći do što većeg broja građana, objasniti im značaj ovih izbora, upoznati s izbornom platformom i predstaviti naše kandidate koje predvodi dr. Zlatko Guzin, naš kandidat za gradonačelnika Mostara.

Neophodna podrška

Kako komentirate sastanke između predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH uoči i u jeku predizborne kampanje u Mostaru, pogotovo u svjetlu činjenice da Srbi u HNK nisu konstitutivni?

- Sastanci predsjednika SNSD-a i HDZ-a uz prisustvo predsjednika gradskih odbora tih stranaka u predizbornoj kampanji je nešto na što oni imaju pravo kao predsjednici stranaka koje učestvuju na izborima i u nekim drugim okolnostima ne bi zaslužili nikakav komentar. Naravno, u zvaničnim izjavama i saopćenjima nismo mogli čuti ništa o rješavanju najvažnijeg pitanja u Kantonu, a to je konstitutivnosti srpskog naroda u HNK i ravnopravna upotreba srpskog jezika i ćirilice, ne samo u HNK, nego i u drugim kantonima gdje HDZ ima najveći broj zastupnika. Ponovo podvlačim, u skupštinskoj proceduri već četiri godine se nalaze amandmani na Ustav HNK, predloženi od Kluba Bošnjaka i Kluba Srba, te je neophodna podrška i Kluba zastupnika Hrvata da bi bili usvojeni i kako bismo riješili jedno civilizacijsko pitanje.

Legitimna odluka

Je li Vam žao što neke druge snage, probosanski orijentirane, nisu prepoznale taj projekt?

- Nudili smo i svim ostalim strankama koje imaju slične ciljeve da budu s nama. SDP i Naša stranka imali su svoje planove mimo koncepta Koalicije, što je njihova legitimna odluka. Nije problem ni ta njihova odluka koliki je problem odluka nekih drugih stranaka, poput Platforme za progres, da samostalno nastupaju za Gradsku izbornu jedinicu, jer sve analize govore da neće uspjeti prijeći izborni prag. Nadam se da će i građani to spoznati i na odgovarajući način reagirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.