TUŽNO SJEĆANJE

Prošlo je 25 godina od pogibije heroja Zaima Imamovića

Tek posthumno unaprijeđen u čin brigadira i odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan"

A. Bajramović

Imamović: Bio je učesnik svih bitaka odbrane Goražda

Foto: Arhiv


Završilo se 25 godina od pogibije legendarnog ratnog komandanta Armije RBiH, Zaima Imamovića, jednog od heroja odbrane Goražda, koji je poginuo 9. oktobra 1995. godine na koti Čelina na Treskavici, samo nekoliko dana prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iako je komandovao 14. divizijom ARBiH, poginuo je na prvoj liniji fronta, u borbama kojima je trebao biti ostvaren njegov životni i vojnički cilj - spajanje slobodnih teritorija Sarajeva i Goražda. Imamović je tokom cijelog rata, u svim borbama, bio sa svojim borcima ili ispred njih. Zbog toga je ranjen čak šest puta.

  • Sahranjen je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu

    Sahranjen je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu

    Foto: Avaz


Tokom 1992. godine napustio je aktivnu vojnu službu u bivšoj JNA i iz kasarne u Sloveniju došao u rodno Goražde gdje je okupio patriotske snage i prvi postrojio 1. drinsku udarnu brigadu, kojom je komandovao. Učesnik je svih bitaka odbrane Goražda i tvorac operacija "Krug" i "Drina", tokom kojih su nedovoljno naoružani branitelji Goražda u avgustu i septembru 1992. oslobodili kompletan prostor ove općine i ostvarili najveći podvig ARBIH u prvoj godini rata.

Iako je bio jedan od najvećih heroja odbrane naše zemlje neopravdano je, tek posthumno, unaprijeđen u čin brigadira i odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan". U Goraždu je prije nekoliko godina položen kamen temeljac za izgradnju spomen-obilježja ovom velikom čovjeku, ali njegova izgradnja nikada nije počela.

Sahranjen je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, a kasarna Oružanih snaga BiH u Pazariću nosi ime legendarnog komandanta.
NA VRH

Podijeli članak na