AFERA „DIPLOMA"

Čavka: Optužen je Pehlivan koji je i bio na snimku

Istragom je utvrđeno da osoba sa snimka i prijave nije Senad Pehlivanović već Senad Pehlivan

A. J.

Čavka: Bio je prijavljen pogrešan čovjek

Foto: Arhiv


Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Oleg Čavka kazao je za „Avaz“ da je podignuta optužnica protiv osobe sa snimka u istraživačkoj priči portala Žurnal o kupovini diploma u BiH, ali ne protiv Senada Pehlivanovića kako je to navedeno u prijavi.

Kako je pojasnio, prijavljeno je da je Senad Pehlivanović prodao diplomu Azri Omerović, a da je Vladimir Šubarić iz Siska završio srednju u Širokom Brijegu te da je granicu prešao samo dva puta u tom periodu.

- Istragom je utvrđeno da osoba sa snimka i prijave nije Senad Pehlivanović već Senad Pehlivan pa je on optužen za to krivično djelo. Za Senada Pehlivanovića je donesena naredba o neprovođenju istrage jer je prijavljen pogrešan čovjek – pojasnio nam je Čavka.

  • Novinarka diplomu dobila za dvije sedmice

    Novinarka diplomu dobila za dvije sedmice

    Foto: Screenshot


Čavka je rekao i da je za Šubarića utvrđeno da je on u navedenom periodu prešao granicu s Hrvatskom 260 puta tokom školovanja, a ne dva puta.

- Donesena je naredba o nesprovođenju istrage odnosno prijava je odbačen jer se nije moglo utvrditi da je kupio diplomu, a prema podacima iz te srednje škole on je tamo završio školovanje – naveo je Čavka.

Novinarka portala Žurnal je diplomu Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta stekla za dvije sedmice plativši 2.500 KM. Dobila je diplomu prije nego je predala dokumentaciju.

NA VRH

Podijeli članak na