ZAVRŠENA EKSHUMACIJA

Pronađeni ostaci tri ljudska skeleta u općini Novo Goražde

U procesu ekshumacije učestvovali su i službenici Instituta za nestale osobe BiH te predstavnici ICMP-a

A. J.

Iskopavanja na lokalitetu Jabučko Sedlo

Foto: Tužilaštvo BiH


Na lokalitetu Jabučko Sedlo, na području općine Novo Goražde, završen je proces ekshumacije, a pronađeni su posmrtni ostaci najmanje tri ljudska skeleta, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ekshumaciju i rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije, pod nadzorom postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH, koordinirao je stručni saradnik.

U procesu postupka ekshumacije pronađeni su fragmenti kostiju. Uzeti posmrtni ostaci su transportovani u Goražde, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivat će se identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

 
  • Posmrtni ostaci su transportovani u Goražde, gdje će se obaviti i njihova identifikacija

    Posmrtni ostaci su transportovani u Goražde, gdje će se obaviti i njihova identifikacija

    Foto: Tužilaštvo BiH


U procesu ekshumacije učestvovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar sudsko-medicinske struke, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policijski službenici MUP-a RS.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Više o temi Novo Goražde

ZABRINJAVAJUĆE
U 18 općina više penzionera nego radnika
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na