ZAVRŠENA EKSHUMACIJA

Pronađeni ostaci tri ljudska skeleta u općini Novo Goražde

U procesu ekshumacije učestvovali su i službenici Instituta za nestale osobe BiH te predstavnici ICMP-a

Iskopavanja na lokalitetu Jabučko Sedlo. Tužilaštvo BiH

Piše: A. J.

15.10.2020

Na lokalitetu Jabučko Sedlo, na području općine Novo Goražde, završen je proces ekshumacije, a pronađeni su posmrtni ostaci najmanje tri ljudska skeleta, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ekshumaciju i rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije, pod nadzorom postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH, koordinirao je stručni saradnik.

U procesu postupka ekshumacije pronađeni su fragmenti kostiju. Uzeti posmrtni ostaci su transportovani u Goražde, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivat će se identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

 

Posmrtni ostaci su transportovani u Goražde, gdje će se obaviti i njihova identifikacija. Tužilaštvo BiH

U procesu ekshumacije učestvovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar sudsko-medicinske struke, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policijski službenici MUP-a RS.


Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.