EKSKLUZIV

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endru Džuel: Zabrinuti smo za bh. ekonomiju!

Novi valovi zaraze mogu ponovo dovesti do usporavanja ekonomije u periodu do kraja ove godine, kazao Džuel

Džuel: Preuranjeno objašnjavati uvjete programa. Arhiv

Piše: E. Halimić

16.10.2020

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je najnovije procjene ekonomskih kretanja za cijeli svijet, a za Bosnu i Hercegovinu eksperti ove institucije predviđaju još teže posljedice pandemije koronavirusa na ekonomiju.

U novom globalnom izvještaju dodatno su pogoršane prognoze ekonomskog pada za ovu godinu, pa sada MMF predviđa da će bh. ekonomija pasti za 6,5 posto. U proljetnim prognozama MMF je predviđao da će ekonomija padati za pet posto.


Korona kriza

Na pitanje zbog čega je pogoršana prognoza za bh. ekonomiju, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endru Džuel (Andrew Jewell) istakao je da je u vrijeme kada su rađene proljetne projekcije, koronavirus „tek bio stigao u BiH“. 

- Bilo je veoma neizvjesno kako će se sama pandemija razvijati i kakve ekonomske posljedice će uzrokovati. Iako su se ekonomske aktivnosti pojačale nakon ukidanja mjera „lockdowna“, mi smo ipak zabrinuti da bi novi valovi zaraze mogli ponovo dovesti do usporavanja ekonomije u periodu do kraja ove godine - istakao je Džuel.

Govoreći o novom kreditnom aranžmanu BiH s MMF-om, Džuel je istakao da se prvi tehnički sastanci očekuju već krajem ovog mjeseca.

- Krajem ovog mjeseca imat ćemo tehničke sastanke koji se tiču redovnog praćenja situacije, kao i sastanke u vezi s novim programom - pojasnio je Džuel.

Dodao je da MMF očekuje da će završiti pregovore s BiH u pogledu novog kreditnog aranžmana nakon lokalnih izbora koji će se održati 15. novembra.

Na pitanje o uvjetima koji će biti postavljeni pred našu državu, a za dobivanje novog kredita, Džuel je kratko kazao da je preuranjeno govoriti o ovoj temi.

Ipak, potvrdio je da će MMF imati posebne uvjete novog aranžmana.

- S obzirom na to da pregovori još nisu počeli, mislim da je preuranjeno govoriti i objašnjavati uvjete programa - kratko je odgovorio Džuel.

Potrebne reforme

Govoreći o bh. ekonomiji u vrijeme pandemije, Džuel se osvrnuo i na prognoze oporavka privrede u narednoj godini. Nakon prognoze da će bruto društveni proizvod ove godine u BiH pasti za 6,5 posto, ohrabrujuće zvuči podatak koji je iznio Džuel.

- MMF za narednu godinu prognozira da će BDP BiH rasti za 5 posto - kazao je Džuel.

Osigurati održiv oporavak ekonomije

Kada su u pitanju reforme koje se moraju provesti što prije, Džuel kaže da su one neophodne kako bi se osigurao održiv oporavak ekonomije. 

- Potrebno je osigurati više podrške stanovništvu i preduzećima/poslovnoj zajednici. Mjere bi mogle obuhvatiti daljnje subvencioniranje plaća, smanjenje poreznog opterećenja na rad, proširenje naknada za nezaposlenost i poboljšanje kreditno-garantnih shema - kazao je Džuel.


Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.