INTERVJU

Nikšić: DF je blijedi priljepak, neka se drže toplote skuta svoje SDA

Samozvana bošnjačka reprezentacija sastavljena od SDA i DF-a, sa satelitima, nema više većine ni u skupštinama TK i ZDK

Nikšić: Neka se DF drži toplote skuta svoje SDA. avaz

Piše: Fahir KARALIĆ

20.10.2020

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u otvorenom intervjuu za „Dnevni avaz“ govorio je o izbornim krađama, zahtjevu četvorke za smjenom Vlade Kantona Sarajevo te je najavio da će nakon izbora voditi proces smjene vlada i u ostalim kantonima.

Uzurpirani identiteti

Nedavno ste upozorili da izbori neće biti legalni. Šta učiniti da se ispoštuje volja naroda? Treba li reagirati i međunarodna zajednica?

- Mislim da smo danas svi svjesni da su izbori već sada opterećeni brojnim neregularnostima i manipulacijama. Uostalom, to je potvrdio i CIKBiH. Ovdje govorimo o desetinama hiljada falsificiranih glasova i isto toliko uzurpiranih identiteta i prava građana. Radi se o opsežnoj, dobro osmišljenoj operaciji uzurpacije javnih pozicija i poretka. U rješavanje problema se mora uključiti pravosudni sistem na najvišem nivou.

Pošto je zbog njihovog podaničkog odnosa prema Hrvatskoj i Srbiji to nerealno očekivati od aktuelne vlasti u BiH, kratkoročno očekujem da predstavnici međunarodne zajednice insistiraju kod naših komšija i susjeda da neodložno obustave aktivnosti na podrivanju pravnog poretka BiH, jer je očito da se i jedni i drugi miješaju u izborni proces.

Srednjoročno očekujem da osiguraju tehničku i logističku podršku za uvođenje savremenih tehničkih pomagala u proces provedbe izbora i nadzora nad procedurom glasanja, evidentiranja i prebrojavanja glasova. To bi trebalo staviti tačku na izborne krađe, barem one većeg obima. Na duže staze očekujem da nam pomognu da dobijemo evropski izborni zakon, s građanskim principom biranja, kakav je uspostavljen u svakoj evropskoj demokratskoj državi.

Dokle se došlo s procesom smjene Vlade KS i formiranjem nove? Je li Vas zanima samo KS, odnosno hoće li se ići i na ostale kantone?

- SDP BiH, sa svojim partnerima, radi na smjeni Vlade KS, poštujući zakonske procedure i rokove. Svjesni smo da će SDA i DF činiti sve da prolongiraju i opstruiraju procese, ali vjerujemo da će do imenovanja nove, programske vlade, koja će zamijeniti ovu trgovačku, doći do kraja godine. Nije tajna, što smo demonstrirali i prilikom smjene ministra u Vladi TK, da nakon izlaska SBB-a iz većine na svim nivoima samozvana bošnjačka reprezentacija, sastavljena od SDA i DF, sa satelitima, nema više većine ni u skupštinama Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Budući da je period kampanje za lokalne izbore, sačekat ćemo sa smjenama tih vlada, ali je izvjesno da će SDP voditi taj proces i da ćemo odmah nakon lokalnih izbora krenuti u realizaciju njihove smjene. SDP BiH ima želju i ambiciju osloboditi građane nesposobne, nestručne i destruktivne vlasti na svim nivoima.

Miš i mačka

Kakvi su odnosi stranaka unutar četvorke? Optužuju Vas da Konaković vodi glavnu riječ, posebno Željko Komšić i DF.

-Odnosi unutar četvorke su odlični. Ne obazirem se na optužbe DF-a jer odmah nakon tih optužbi dolaze ponude iz krugova DF-a, kojima se nude za partnere u novoj Kantonalnoj vladi. Kada vam DF postavlja pitanja o principima, to vam je kao da miš propitkuje mačku o širenju kuge. Neka se oni drže toplote skuta svoje SDA. Ja znam da im nije lako. Svjesni su oni kako smo, da smo to htjeli, mi mogli biti na njihovom mjestu.

Mi smo odbili, a oni su pristali biti blijedi priljepak, jer kako drugačije nazvati one koji ne mogu ni prisustvovati sastanku na kojem Bakir Izetbegović i Dragan Čović dogovaraju politiku daljnje podjele BiH? Pristali su da u njihovo ime Bakir Izetbegović vodi politiku, pregovara s Čovićem i Plenkovićem, dogovara s Dodikom jer je to vizija društvenog poretka BiH u kojem navodno vladaju Čović, Dodik i Izetbegović, kao neprikosnovene poglavice.Četvorka, s druge strane, ima jasnu viziju i konkretne programe koje nudimo građanima kao ugovore s njima. Lokalni su izbori, a mi smo se pobrinuli da imamo programe razvoja u svim lokalnim sredinama, a jalovim galamdžijama prepuštamo isprazna prepucavanja o temama na koje niti mogu utjecati, pitanje je da li to i žele, ali se tim temama bave samo kako bi pokazali svoju navodnu borbu za državu BiH. Cirkus oko priznanja Kosova i povlačenje Komšića i Džaferovića pred Dodikom su najbolji dokaz.

Dodiku su najveći oslonac SDA, DF i HDZ

Kako komentirate dešavanja u RS, s obzirom na to da DNS napušta vlast? Kako će ovo utjecati na vlast koju predvode Dodik i SNSD?

-DNS ne ide dobrovoljno iz vlasti, oni napuštaju koaliciju, a onda ih SNSD izbacuje iz vlasti. To neće posebno ugroziti Dodikove pozicije. Prvo zbog toga što je odnos prema institucijama BiH gotovo identičan i kod vlasti i kod opozicije u RS. Nažalost, kako stvari stoje, Miloradu Dodiku su najveći oslonac SDA, DF i HDZ BiH. Dok je njih, njegova moć je uglavnom neupitna. SDA je tu kada treba glasati za SNSD-ovce i HDZ-ovce u Domu naroda, oni su podržali budžet za obilježavanje 9. januara.

SDA je podržala proglašenje vanrednog stanja u RS i dala Dodiku apsolutnu moć da s poljskim bolnicama radi ono šta su oni učinili s respiratorima. Oni Dodiku nabacuju teme poput Kosova, na kojima on gradi predizbornu priču, a onda se poklope ušima kada shvate da im je provaljena taktika. Sve dok je njih, Dodik će imati moć i neće mu biti problem da na svoju stranu pridobije nekoliko novih „papaka“, isto kako je SDA 2016., uz pomoć obavještajne službe, kupila svoje “papke” za krađu gradonačelničkog mjesta.

DF statira u kukuruzu

Za svoje “statiranje u kukuruzu” DF dobije poneku mrvicu vlasti u nekoj upravi javnog preduzeća, agenciji, koje onda uredno prepuste na upravljanje onima koji iz sjene upravljaju tom strankom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.