DIPLOMATIJA

Turković: Inicijativa „Mali Šengen“ postaje dio Berlinskog procesa

Nakon što Predsjedništvo usvoji deklaraciju CRM, Bosna i Hercegovina bi se mogla pridružiti ovoj inicijativi na Samitu 10.11.2020. godine u Sofiji

G. M.

Turković upoznala javnost s detaljima

Foto: Arhiv


Zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je izjavu javnosti pod nazivom: Inicijativa „Mali Šengen“ postaje dio Berlinskog procesa pod okriljem EU

- Imajući u vidu različite interpretacije koje se mogu čuti u javnosti povodom inicijative „Mali Šengen“, te iskazivanja stavova koji variraju od bezrezervne podrške do sumnjičavosti i zabrinutosti, želim bosanskohercegovačku javnost upoznati sa najnovijim razvojem dešavanja na međunarodnom planu u ovom segmentu regionalne saradnje – započinje Turković.

Prema njenim riječima, kako bi se u budućnosti iskoristila ova šansa za razvoj bh. ekonomije i unapređenje međusobne saradnje u regionu, te otklonile prisutne dileme i nedoumice, želi naglasiti da nedavni sastanci održani u okviru Berlinskog procesa donose novu dimenziju u odnosima između regiona i EU.

- U sklopu priprema koje države učesnice obavljaju povodom predstojećeg Samita Berlinskog procesa, razmatra se usvajanje Nacrta izjave Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), što bi u praksi trebalo značiti da će se inicijativa „Mali Šengen“ inkorporirati u CRM, a samim tim i postati integralni dio Berlinskog procesa. Dakle, izuzetno je važno da Evropska unija planira, putem Berlinskog procesa, ovu ideju prihvatiti kao svoju, što bi trebalo pružiti dodatno povjerenje u ovu inicijativu, a u konačnici donijeti brojne benefite zemljama regiona i ubrzati ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU – navodi Turković.

S obzirom da je na predstojećem Samitu Berlinskog procesa u Sofiji predviđeno usvajanje ove deklaracije (CRM) od svih učesnika, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine iniciralo je da Vijeće ministara BiH pripremi prijedlog u vezi ove deklaracije (CRM) i dostavi ga Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na razmatranje i usvajanje.

 - Nakon što Predsjedništvo usvoji deklaraciju CRM, Bosna i Hercegovina bi se mogla pridružiti ovoj inicijativi na Samitu 10.11.2020. godine u Sofiji. Želim da podsjetim da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine Zaključkom od 17. 9. 2020. godine zadužilo Vijeće ministara za pripremu cjelovite analize interesa i koristi BiH pristupanjem inicijativi „Mali Šengen“ – zaključuje se u saopćenju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na