MOSTAR

Hrvatski šef diplomatije u posjeti Bosni i Hercegovini

Grlić Radman je u izjavi za medije rekao da se Republika Hrvatska i njene institucije zalažu za rad Sveučilišta u Mostaru i potpomaže njihov rad

Grlić Radman boravi u Mostaru. M. Sm.

Piše: M. Sm.

2.11.2020

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, Gordan Grlić Radman danas je posjetio Bosnu i Hercegovinu.  On se, najprije, u Mostaru sastao sa upravom Sveučilišta, gdje će održati predavanje o temi “25 godina Daytona”. 

Prema riječima rektora Sveučilišta, a Zorana Tomića, na ovoj Visoko obrazovnoj ustanovi s akademske i naučne strane prate sve qprocese unutar BiH te su ministra Hrvatske pozvali kao aktera međunarodnih odnosa i vrlo aktivnog diplomatu.

- Želimo vidjeti kako Republika Hrvatska kao jamac potpisnik Dejtonskog sporazuma gleda na najnovije procese uopće. U prvom dijelu posjete zahvalili smo se Vladi Republike Hrvatske na pomoći i razvoju Sveučilišta u Mostaru i postizanja sta darda u obrazovanju kao našem najvažnijem cilju - naveo je, između ostalog, Tomić.

Grlić Radman je u izjavi za medije rekao da se Republika Hrvatska i njene institucije zalažu za rad Sveučilišta u Mostaru i potpomaže njihov rad.

- Zaista, zadovoljstvo mi je govoriti o 25.godišnjici Dejtonskog sporazuma, što je on značio na početku, kakvi su rezultati nakon 25 godina. Hrvatska je iskreni podupiratelj i zagovarate lj euroatlantskoh puta BIH, ja sam prijatelj BIH i rođenjem sam iz BIH. Republici Hrvatskoj je kao članici Evropske unije u interesu stabilna, funkcionalna i prosperitetna BIH, ali ono što je vrlo važno jeste da BIH odgovara općim formulacijma i duhu Dejtonskog sporazuma - kazao je Grlić Radman.

Rekao je i da Republika Hrvatska snažno zagovara implementaciju svih presuda Ustavnog suda i promjenu izbornog zakona koji će jamčiti svim narodima i ostalim građanima da biraju vlastite predstavnike na svim razinama vlasti u BiH.

- Jer upravo je tročlano Predsjedništvo zamišljeno da budu kao rezultat biranja predstavnika naroda a što sada nije zapravo slučaj i to želimo da se promijeni, da se zapravo poštuje duh Dejtonskog sporazuma i njegove formulacije na koji je način dogovorena budućnost prije 25 godina BIH. Znači, BiH država dva entiteta i tri konstitutivna naroda naroda hrvatski, bošnjački i srpski - kazao je Radman.

Nakon predavanja, planiran je i susret sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, te zajednička posjeta Tomislavgradu i Livnu, gdje će održati i sastanke sa Općinskim, odnosno Gradskim odborom HDZ-a BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.